Nestašicu šećera izazvao je špekulant, a isporuke šećera danas i idućih dana biti će u količinama koje daleko nadmašuju potrebe, poručio je danas državni tajnik u Ministarstvu trgovine Uroš Kandić.

U izjavi za RTS on je rekao da je nestašicu šećera izazvao jedan špekulant iz Kolubarskog okruga koji nije puštao šećer u prodaju.

Kandić je naveo da će danas i idućih dana oba proizvođača šećera isporučivati do 400 tona.

On je istaknuo kako se u normalnim situacijama troši 260 tona dnevno.

Naveo je da je količina od 400 tona dnevno dogovorena s proizvođačima na sastancima ovih dana i da su svi svjesni da se situacija sa šećerom mora razriješiti.

Kandić je naveo da ne može tvrditi da šećera ima trenutno u svim supermarketima u Srbiji, ali da će se u idućim danima situacija sa šećerom popraviti.

“Cijena šećera je uredbom Vlade ujednačena za sva pakovanja, tako da više neće biti potrebe za enormnom kupovinom šećera u kilskim pakovanjima, što je bila do sada situacija. U prvih 20 dana svibnja i više od 200 posto je porasla tražnja za tom vrstom šećera”, rekao je on.

Dodao je da je veletrgovac iz Kolubarskog okruga bio jedan od ključnih čimbenika za nestašicu i da je zajedničkom akcijom tržišne i porezne inspekcije, policije i drugih državnih tijela utvrđeno da kod njega na lageru uskladišteno 2.000 tona šećera u pakovanju od jednog kilograma.

“To je desetodnevna potreba Srbije kompletne za kilskim pakovanjem šećera, a za taj dio Srbije koji je on opskrbljivao, to je količina koja premašuje mjesec dana”, naveo je on.

Dodao je da je on u prethodnih mjesec dana pustio na tržište svega oko 25 tona kilskog pakovanja šećera, otprilike jedan šleper, a ostalih pakovanja, odnosno u rinfuzu šećera, koji je bio i do 30 dinara skuplji, pustio na tržište 10 puta više i tako izazvao poremećaj.

Kandić je naveo da je ta tvrtka kod proizvođača imala 30.000 tona šećera, što je desetina ukupne godišnje proizvodnje u Srbiji.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!