„Dobro upravljanje i pametno gospodarenje otpadom“ – „4ADA“ naziv je današnje konferencije koja se organizira u Čapljini  i koja je okupila ugledna imena iz svijeta znanosti, ekonomije i gospodarstva te politike.

”Udruga ”Life”, zajedno s Gradom Čapljino,  Vladom HNŽ-a, i ”Cleantech HUB” znanja Sveučilišta u Mostaru, organizirala je veliku znanstveno – stručnu konferenciju na kojoj su brojni izlagači, svojim znanjem i iskustvom, pokušali dati konkretne odgovore na problematiku neadekvatnog  zbrinjavanja otpada na hercegovačkomu kršu, s naglaskom na moguće dalekosežne posljedice neadekvatnosti čapljinske deponije ”ADA”, smještene u samomu središtu Grada još od 1950. godine.

Riječ je o regionalnoj konferenciji na kojoj su sudjelovali stručnjaci iz polja zbrinjavanja otpada iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Crne Gore i Mađarske.

 U vremenu energetske krize čiji smo svjedoci teško je povjerovati da svakodnevno u otpadu nepovratno odlažemo ogromne količine sirovina i energenata pri tome ne razmišljajući da odbacujemo neiskorišten vrijedan resurs. Odbacujući ono što nam više nije potrebno u obliku smeća mi onečišćujemo i zagađujemo okoliš u kojemu živimo čime izravno narušavamo kvalitetu vlastitog života i osobnog zdravlja – poručeno je u uvodnim obraćanjima s današnjeg skupa.

Otpad je gorući globalni problem današnjice u cijelomu svijetu, tako i u BiH. Čapljinska ”ADA” jest legalna, ali je potpuno neadekvatna deponija i, s obzirom na prijetnje koje ona objektivno nosi po okoliš i zdravlje ljudi, želimo osvijestiti i širu javnost i mjerodavne instance vlasti na svim razinama, kako u BiH tako i u susjedstvu, da to nipošto nije problem Čapljine, nego potencijalna opasnost za cijelu regiju poglavito za južni prostor Republike Hrvatske”, – u svome obraćanju istaknuo je gradonačelnik grada Čapljine dr. Smiljan Vidić.

”Bez kvalitetnoga strateškog i zakonskog okvira te sustavnoga podizanja svijesti o potrebi odvajanja i recikliranja otpada, ne možemo dosegnuti kvalitetna rješenja za zbrinjavanje otpada. Cilj konferencije ”4ADA” jest ponuditi rješenja, tehnologije, znanstvena i stručna mišljenja, na koncu i potaknuti rješavanje pitanja desetljećima stare čapljinske deponije” naglasila je predsjednica Organizacijskog odbora gđa. Ana Buljubašić.

Koliko je važan ovaj događaj i koliko je važno jačanje svijesti ljudi o zaštiti životne sredine te pametnom upravljanju i gospodanjenju otpadom pokazali su i prijatelji ove konferencije ali i mnogobrojni sponzori.

Uz Grad Čapljinu, Vladu HNŽ i ”Cleantech HUB” znanja Sveučilišta u Mostaru generalni sponzor ove konferencije su Fond za zaštitu okoliša HNŽ-a i firma Tehnix EKO INDUSTRIJA, dok je čitava konferencija održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare.

Pozdravne riječi na otvaranju Konferencije uputili i predsjednik Federacije BiH Marinko Ćavara te državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja u Vladi Republike Hrvatske dr.sc. Mario Šiljeg

Predsjednik Federacije se u svome obraćanju dotaknuo činjenice kako je znanje ključno u rješavanju problematika pa tako i problematike s otpadom. Širenjem institucijonalnog  znanja i javne svijesti građana doći ćemo brže do željenih ciljeva.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja u Vladi Republike Hrvatske dr.sc. Mario Šiljeg osvrnuo se na jednake probleme s kojima se susreće i RH i koje zakonske regulative šrovodi.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!