U Knjižnici Ljubuški, u okviru manifestacije „Književni četvrtak u Knjižnici Ljubuški“, upriličeno je predstavljanje knjige „Ljubav i smrt“ književnice Marele Jerkić Jakovljević.

Budući da se književnica bavi i slikarstvom, ovom prigodom je izložila i svoje slike.

Uime organizatora JU „KŠC“ Ljubuški, nazočne ljubitelje pisane riječi i umjetnosti srdačno je pozdravio Ivica Vizentaner, koji je ujedno i moderirao programom.

Svoj osvrt na zbirku poezije “Ljubav i smrt”, koja je prevedena i na talijanski jezik, kao i na izložbeni postav, izuzev autorice Jerkić Jakovljević, dali su književnici Sanijela Matković i Mate Grbavac.

Njezina poezija čita se u jednom dahu. Iz te letargije autorica zna bljesnuti tajanstvenim sjajem, jednostavnošću, zalediti dah svakog njezina kritika. Već više od 30 godina ustrajno zapisuje stihove iz srca iz potrebe. Zapisuje nagonski, instiktivno, diktaturom unutrašnje potrebe, istaknuli su, među ostalim, predstavljači, koji su pročitali nekolicinu pjesama iz knjige.

KRALJU NEBESKOM

Natoči čašu
svojom krvlju:
ispit ću bol.

Natopi mi rupčić znojem
i protkat ću sebe cijelu
tvojim umom.

Kruhom me nahrani
da kljucam kao ptica,
bez pohlepe
da osjetim lakoću tijela.

Plavilom me osoli,
tijelo mi ohladi,
bistroću utoči u oči.

Olakšaj duši nemir!

Med grcam opori.

DUG JE MIR TVOJ

Dug je mir tvoj

i vječan.

Znao si
kad spustiš glavu u rosu
smiraj ćeš naći.

Tad neće biti više ništa,
ni straha,
ni studeni
ni vatre.

Ja kroz gustiš sjena
ne zaboravljam tvoj lik,

bljesak tvojih zjenica,
kao svjetionik.
Čelo
na kojem mi je ostao
krik i osmijeh.

Al’ kao da vidim
bestjelesnu sliku.
Čujem glas tvoj:
Ne oplakuj me, sestro,
rukama svojim obgrli život
mladost moju
k’o prisegu nedovršenu.
Tamo gdje ja sam stao
ti nastavi dalje.

Ukratko o autorici: Marela Jerkić Jakovljević rođena je 26. prosinca 1956. godine u Mostaru. Objavila  je šest knjiga poezije: Ostani šapat (1995.), Ljubav i smrt (1997.) – (prevedena na talijanski i njemački jezik), Prođi me pjesmom (1999.), Opijena sjenama, Stavimo sjaj ulja u svjetiljku i ja pripadam Moru.. Pjesme su joj uvrštene u Antologiju ljubavne, antiratne i duhovne poezije. Kao internacionalna pjesnikinja svoje promocije knjiga predstavljala je u Hrvatskoj, Italiji, Sloveniji, Njemačkoj, Švicarskoj i naravno, rodnoj Bosni i Hercegovini. Osim poezije piše i prozu i bavi se slikarstvom. Članica je Matice hrvatske (Zagreb- Mostar), HKD Napredak , La bohemina – Hamburg i dr.

Foto_1.jpg

Izvor: Iks-portal.info