Danas je pored vodopada „Koćuša“ u mjestu Veljaci u Gradu Ljubuškom održan radni sastanak ministra vanjskih i europskih poslova u Vladi RH Gordana Grlića Radmana s zamjenikom ministrice vanjskih poslova BiH Josipom Brkićem. Sastanku su nazočili i veleposlanik RH u BiH Ivan Sabolić, ministar financija i dopredsjednik Vlade ŽZH Toni Kraljević i gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić.

Po završetku sastanka svi oni su sudjelovali u startu utrke polumaratona koji se održava u sklopu Ljubuški outdoor festivala.  

Nakon toga su ministar Grlić Radman i zamjenik Brkić dali izjave za medije.

Odgovarajući na pitanja novinara da komentira izjavu Željka Komšića da Rusija stanuje u Hrvatskoj i da je tamo pustila pipke ministar Grlić Radman je još jednom izrazio snažnu potporu Hrvatske Ukrajini i ukrajinskom narodu, a Željka Komšića je okvalificirao kao osobu koja ne poštuje vladavinu prava i temeljna ljudska prava i slobode.

Osvrnuo se na povijesno politički kontekst odnosa u BiH od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma do danas ističući da je u BiH narušeno međunarodno pravo kada su međunarodni predstavnici u BiH , svjesno ili nesvjesno, mijenjali pojedine članke Ustava BiH na štetu jednog konstitutivnog naroda.

Još jednom je ukazao na nužnost izmjena Izbornog zakona BiH naglašavajući da predstavnici hrvatskog naroda u BiH traže samo ono što im po zakonu pripada.

Podsjetio je na nedavni posjet predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela Bosni i Hercegovini, izrazivši uvjerenje da će nastavak pregovora u Bruxellesu, koji su tom prilikom dogovoreni, donijeti napredak u pregovorima o BiH.

Na kraju je je izrazio nadu da će, uz potporu EU, BiH uskoro steći kandidacijski status, a jednog dana postati i punopravnom članicom EU.

Josip Brkić je još jednom ponovio formulu 3-2-1 na kojoj se od Daytona temelji BiH, a to je tri naroda, dva entiteta i jedna država. Upozorio je da je bilo više pokušaja da se ta formula dovede u pitanje od separatističkih i unitarističkih politika.

Istaknuo je kako su Hrvati stalno bili i ostali vezivno tkivo koje je sačuvalo BiH.

Poslušajte što su u izjavi za medije kazali Grlić Radman i Brkić:

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!