Nakon „Lijepe naše“ koju je otpjevao mješoviti župni zbor „Vrelo života“ voditelj programa komemoracije Ivica Luburić pozdravio je sve koji su danas pristigli u Studence odati počast i prisjetiti se žrtava Drugog svjetskog rata i poraća, te žrtava Domovinskog obrambenog rata.

Na spomen-obilježje u Svetištu na kojem su ispisana imena 263 žrtve Drugog svjetskog rata i poraća i 9 žrtava Domovinskog rata uz već upaljene svijeće vijence su položili: u ime župe četiri predsjednika MZ koje čine župu (Studenci,Stubica, Zvirovići i Prćavci), izaslanstvo Grada Ljubuškog i udruga proisteklih iz Domovinskog rata na čelu  s gradonačelnikom Vedranom Markotićem, izaslanstvo Grada Čapljine i koordinacije udruga iz Domovinskog rata na čelu s gradonačelnikom Smiljanom Vidićem i izaslanstvo Županije Zapadnohercegovačke na čelu s ministrima Tonijem Kraljevićem i Davidom Grbavcem i predsjednikom Skupštine ŽZH-e Ivanom Jelčićem.

Potom su pročitana imena 263 župljanina poginula i pobijena u i nakon Drugog svjetskog rata među kojima su bila i četiri svećenika, te imena devet poginulih u Domovinskom ratu.

Upravitelj župe i Svetišta don Ivan Perić uz prigodnu molitvu za sve poginule i pobijene blagoslovio spomen obilježje. U svojoj homiliji don Ivan se prisjetio i svoje rodne župe na Šćepan Krsta gdje je, kako reče, jugo-četnička vojska pobila 23-je uglavnom starije čeljadi i ni danas se ne zna gdje su pokopani. Također, pokušao je podsvjestiti kako smo kao narod zaboravni i nejedinstveni i stoga nam se kroz povijest događaju ovakve i slične pošasti.  

Na kraju svete mise koju je liturgijskim pjevanjem uljepšao župni zbor Vrelo života, župnik se zahvalio svima koji su došli na komemoraciju i svetu misu, a goste i sve župljane koji to žele pozvao na osvježenje u Pastoralni centar.

mile kraljević/radio ljubuški

error: Content is protected !!