Ako ih ne spriječimo, “supersvinje” bi uskoro mogle napasti gradove na zapadu Kanade, upozorava kanadska javna televizija CBC.

Riječ je o divljim svinjama, koje su uočene na ulicama 28 gradova i sela u Alberti, pokrajini na zapadu Kanade. Lokalne vlasti u Lamontu pozvale su građane da se čuvaju od moguće invazije divljih svinja. Profesor agronomije na Sveučilištu Saskatchewan Ryan Brook kaže da bi i gradske i seoske zajednice u tom dijelu Kanade trebale voditi računa o divljim svinjama. Brook vodi Kanadski projekt za istraživanje divljih svinja.

Nakon što su u Lamontu uočene lutajuće svinje, građani su dobili obavijest: “Budite mirni i polako se krećite”, stoji u obavijesti. “Ne tjerajte životinje, ne provocirajte ih.” Nije riječ samo o divljim svinjama, nego o mješancima divljih i domaćih svinja, odbjeglih s farme. Problem nije nov, no čini se da ih je sada više nego prije. Alberta se odnedavno bori protiv najezde divljih svinja povećanim nadzorom, postavljanjem zamki i novčanim nagradama, koje dobijete ako vlastima predate uši divlje svinje.

Divlje svinje šire kretanje i uskoro bi se mogle preseliti u gradove, dvorišta i gradske parkove, upozorava profesor Brook.

“Riječ je o nevjerojatno pokretnim životinjama. Vrlo pametnima. Jedu gotovo sve. Mogu preživjeti u velikom rasponu staništa”, upozorava kanadski agronom. Riječ je o najinvazivnijem velikom sisavcu na planetu, upozorava profesor. Divlje svinje mogu biti teške i 150 kilograma, dnevno mogu prijeći više od 40 kilometara.

U gradu Barrheadu nedavno su uočili tri vepra kako trče ulicama u centru. Utvrđeno je da nije riječ o divljim svinjama, nego onima koje su nedavno pobjegle mesarima, rekla je Jennifer Pederson, glasnogovornica gradske uprave Barrheada. Dvije su uspjeli pronaći, treća svinja je i dalje u bijegu.

Novi program nagrađivanja lovaca trebao bi pomoći vlastima da bolje prate i iskorijene divlje svinje. Od 1. travnja tako vlasti nekih područja Alberte plaćaju po 75 kanadskih dolara lovcima za svaki par ušiju divlje svinje. Pozvali su sve da pažljivo motre i odmah dojave ako nađu znakove prisutnosti divljih svinja.

Te životinje uništavaju usjeve, zagađuju izvore vode valjanjem u močvari, nose bolesti koje mogu prenijeti na domaće svinje. Zbog svoje prilagodljivosti mogu živjeti posvuda, pa se približavaju gradovima Europe i Amerike. Useljavaju se u dvorišta, proždiru cvjetnjake i parkove, izazivaju nesreće na cestama, napadaju ljude i kućne ljubimce.

Još ima šanse da se svinje zaustave, no mora se brzo djelovati, upozorio je profesor Brook. Jednom kad se svinje prošire posvuda, moglo bi biti prekasno, ističe kanadski borac protiv naseljavanja divljih svinja u gradove.

Izvor:jutarnji.hr

error: Content is protected !!