U Hrvatskoj 35,4% stanovništva između 15. i 64. godine puši cigarete, dok godišnje od posljedica pušenja umire oko 9 000 tisuća osoba. Prema podacima HZZO-a godišnje se na troškove liječenja posljedica pušenja potroši oko 1,5 milijardi kuna.

Svjetski dan obilježava se 31. svibnja na poticaj Svjetske zdravstvena organizacija od 1987. godine. Pušenje jest teška ovisnost. Sindrom ovisnosti definira se kao skup fizioloških, bihevioralnih i kognitivnih fenomena u kojih uporaba neke psiho aktivne tvari ili skupine tvari, za osobu dobiva veću važnost nego drugi obrasci ponašanja koji su prije imali veću vrijednost. Razlikujemo fizičku ovisnost koja se očituje sindromom ustezanja (apstinencijskim sindromom) kod kojeg se nakon prestanka uzimanja tvari zbivaju neugodne tjelesne promjene te psihičku ovisnost koja obuhvaća osjećaj zadovoljstva i želju za ponavljanjem učinka tvari ili izbjegavanjem nezadovoljstva izazvanim njenim ne uzimanjem, piše stampar.hr

U Hrvatskoj godišnje od posljedica pušenja umire oko 9 000 tisuća osoba

U etiologiji ovisnosti o duhanu važnu ulogu imaju tri čimbenika i njihovo uzajamno djelovanje: sociokulturna sredina, psihološka i biološka svojstva pojedinca te dostupnost duhanskih proizvoda na tržištu.

U Hrvatskoj 35,4% stanovništva između 15. i 64. godine puši cigarete, dok godišnje od posljedica pušenja umire oko 9 000 tisuća osoba. Prema podacima HZZO-a godišnje se na troškove liječenja posljedica pušenja potroši oko 1,5 milijardi kuna.

U borbi protiv ovisnosti i promoviranju zdravih stilova života važno je istaknuti ulogu i program Škole nepušenja koju provodi Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Zavoda. Škola nepušenja zasniva se na primjeni psihoterapijsko-edukativnog modela odvikavanja od pušenja u okviru kojega se nastoji pomoći polaznicima da prestanu pušiti. Uspješnost prestanka pušenja ovisi o motivaciji, stupnju ovisnosti o cigaretama, kao i o podršci koju prima tijekom odvikavanja od pušenja pa tako 50% polaznika prestane pušiti tijekom trajanja Škole, a 28%  nastavi apstinirati i nakon šest mjeseci po završetku Škole.

Osobe bilo koje dobi koje već imaju zdravstvenih problema radi pušenja još uvijek mogu imati značajnu korist prestankom pušenja. Zapravo samo čvrsta odluka da se uživa u prednostima nepušenja može  pomoći na putu da se postane i ostane nepušač, stoga se Škola nepušenja provodi kontinuirano tijekom cijele godine.

Pripremio: Boris Gracin, dr. med., specijalist psihijatar, uži specijalist iz alkoholizma i drugih ovisnosti, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!