Pacijenti Doma zdravlja Ljubuški uskoro mogu očekivati da će im stići poruka na koju će moći anonimno odgovoriti o tome je li im netko tražio novac za zdravstvene usluge, ali će moći podijeliti svoja pozitivna iskustva o radu liječnika i medicinskog osoblja.

Riječ je o projektu „SMS protiv korupcije“, a nedavno su u sklopu istog dijeljeni promotivni leci ispred Doma zdravlja Ljubuški, a Uprava Doma zdravlja podržala je rad ovog SMS servisa.

Kako ističe dr. Ivan Landeka, ravnatelj Doma zdravlja Ljubuški, čim mu je voditelj projekta Ivan Mlinarević prezentirao ovu ideju, spremno su je prihvatili.

„Ivan mi je prezentirao tu ideju prije nekoliko mjeseci, meni se ideja svidjela i tada smo se već dogovorili da idemo u realizaciju. Bile su potrebne i pripremne radnje da krenemo s tim. Postojale su određene teškoće u vidu kontaktiranja naših pacijenata, pa smo odlučili da ćemo mi, odnosno naši djelatnici prikupljati kontakt brojeve svih koji su bili u Domu zdravlja i krajem ovog tjedna ili već u slijedećem tjednu ćemo ih kontaktirati da kažu sve ono što žele. Ovaj se projekt zove „SMS-om protiv korupcije“, ali on ima puno više pozitivnih učinaka i onoga što je mene kao ravnatelja motiviralo da krenemo s ovim, a to je da one ljude koji savjesno i odgovorno rade svoj posao, da ih se pohvali. Ja sam siguran da velika većina naših djelatnika radi svoj posao maksimalno odgovorno ili korektno, ali isto ne želim da se sve generalizira. Znači ne želim da se generalizira da su svi ili dobri ili loši. Želim da istaknemo one koji dobro rade svoj posao, ali i da čujemo one probleme koje imamo u organizaciji svog rada. Želimo dati priliku našom pacijentima, svim korisnicima naših usluga da nam se anonimno obrate, pa čak i na kraju da prijave ako je bilo kakav oblik koruptivne aktivnosti od njih tražen“, istaknuo je dr. Landeka.

„Ja mislim da mi funkcioniramo dobro, ali uvijek možemo bolje i možemo neke sitnice popraviti i dobro je da čujemo glas naših sugrađana da vidimo u kojem smjeru možemo i dalje planirati razvijanje naših usluga, ali i posebno ističem i ovaj drugi dio. Želimo poručiti da zna svatko onaj tko radi određene nedopuštene stvari unutar zdravstvene ustanove, da smo zainteresirani da se to prekine. Ako toga ima, da pošaljemo određenu poruku svima onima koji to rade, a ne samo deklarativnu. Siguran sam da većina naših liječnika i medicinskih sestara radi svoj posao odlično, a ako ima onih koji ne rade, da im pošaljemo poruku da ćemo taj dio sankcionirati. Ja sam uvijek za to da s riječi prijeđemo na djela, a mislim da je ovo vrlo dobar put“, dodao je dr. Landeka.

Mlinarević kaže kako se ideja za provedbu projekta pojavila nakon što su se upoznali sa sličnim projektom koji je proveden u Albaniji.

Naime, Mlinarević je prošle godine kao stipendist British Councila i College of Europe sudjelovao u edukativnom projektu „Program EU za mlade državne službenika u BiH“ koji se odnosi na reformu javne uprave, od načina borbe protiv korupcije, do puta BiH u EU i sustavnih vježbi, te diplomacije.

„Tijekom cijelog našeg istraživanja kojeg smo proveli na području zapadnog Balkana i zemalja u regiji otkrili smo zanimljiv slučaj koji se održao 2015. u Albaniji. Oni su te 2015. godine uveli projekt koji je u samo dva mjeseca realizacije dao sjajne rezultate nakon što su uveli anonimnu prijavu korupcije. Taj projekt je funkcionirao na način da bi pacijent, nakon odlaska u bilo koju zdravstvenu ustanovu, te  nakon izlaska s pregleda ili medicinskog zahvata, dobio SMS poruku u kojoj ga se pitalo da li je i u jednom trenutku osjetio da je netko od doktora ili medicinskog osoblja tražio novac za provedene usluge. Mi smo bili tjedan dan u Tirani i razgovarali s ministrom pravosuđa, ministrom financija, cijelom ekipom njihovog Tima za borbu protiv korupcije i predočili su nam kako je 2015. taj projekt izgledao. Sa ciljem da mi ostvarimo barem približno rezultate kakve su oni ostvarili, pokrenuli smo ovaj projekt i u BiH. U Albaniji su za samo par mjeseci dobili 33 tisuće i 500 poruka od kojih je 11 tisuća bilo anonimno prijavljenih koruptivnih radnji, a ostatak su bile pohvale djelatnicima zdravstvenih ustanova“, objašnjava Mlinarević, te dodaje kako je projekt značajno utjecao na smanjenje koruptivnih radnji u Albaniji.

Mlinarević navodi kako su u Ljubuškom već razvili sustav za anonimnu SMS prijavu korupcije te su ga uspješno testirali.

Margareta Krešić, članica projektnog tima ističe kako ovim projektom žele otkriti sve eventualne nepravilnosti u radu liječničkog osoblja. 

„Projekt je financiran od strane Europske unije, a implementira ga British Council u BiH. Implementacija samog projekta u Domu zdravlja u Ljubuškom provodi se u svrhu detektiranja nepravilnosti u radu liječničkog osoblja, a u cilju smanjenja koruptivnih radnji.  Ono što se želi istaknuti ovim projektom je prvenstveno i osviješćivanje korisnika zdravstvenog sustava i njihove uloge u poboljšanju pružanja usluga istih. Konačni rezultat ovog projekta je i pružanje prilike svim korisnicima da prijave koruptivne radnje u zdravstvenom sustavu, ali i stvaranje jedne sistemske platforme koja omogućava na jednom mjestu pregled svih nepravilnosti koje su uočene u radu u zdravstvenom sistemu. Vjerujem da je ovakav projekt tek početak i da će biti pokretač promjena i za ostale sustave u Bosni  Hercegovini“, istaknula je Krešić.

Dženis Ćatić, također član tima za implementaciju ovog projekta ističe kako su već došli do zanimljivih spoznaja.

„Rezultati ulazne ankete jasno pokazuju da građani Ljubuškog smatraju da nemaju adekvatne mehanizme za prijavu korupcije u Domu zdravlja Ljubuški. Siguran sam da situacija nije ništa bolja ni u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine i upravo iz tog razloga građanima smo omogućili anonimnu prijavu korupcije iz udobnosti svog doma i stoga očekujem da projekt jasno pokaže koliko je korupcija prisutna u Domu zdravlja, a u budućnosti planiramo projekt proširiti i na druge zdravstvene i upravne institucije. Na kraju dozvolite da se zahvalim uvaženom direktoru Landeki i građanima Ljubuškog“, rekao je Ćatić.

Poslušajte izjave Ivana Mlinarevića, dr. Ivana Landeke, Margarete Krešić te Dženisa Ćatića

Ivan Herceg / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!