Ruski predsjednik Vladimir Putin otpustio je pet generala i jednog pukovnika, javlja Newsweek pozivajući se na izvješće moskovske medijske grupe RBC.

Putin je navodno u ponedjeljak izdao dekret kojim je pet generala u ruskom Ministarstvu unutarnjih poslova razriješio dužnosti. Jedan neimenovani dužnosnik rekao da je to dio rotacije osoblja.

Izvješće dolazi u trenutku kada se ruska invazija na Ukrajinu bliži svom 100. danu. Središte borbi sada se preselilo u istočnu regiju Donbas, gdje je došlo do žestokog ruskog granatiranja i uličnih borbi u gradu Severodonjecku.

RBC je u srijedu izvijestio da je dobio kopiju Putinovog dekreta i naveo imena i položaje pojedinaca koji su navodno smijenjeni sa svojih dužnosti.

Među otpuštenima su general bojnik policije Vasilij Kukuškin, koji je bio načelnik Odjela Ministarstva unutarnjih poslova za oblast Vladimir; general-bojnik Aleksander Laas, zamjenik načelnika Glavnog odjela Ministarstva unutarnjih poslova za Altajski teritorij i general-bojnik Andrej Lipilin, načelnik Odjela Ministarstva unutarnjih poslova za Jaroslavsku regiju.

Navodno su smijenjeni i general bojnik Aleksander Udovenko iz Uprave Ministarstva unutarnjih poslova i general bojnik Juri Instrankin, zamjenik načelnika Odjela za logistiku i medicinsku potporu Ministarstva unutarnjih poslova.

Putin je također navodno smijenio policijskog pukovnika Emila Musina, koji je bio prvi zamjenik načelnika Forenzičkog centra Ministarstva unutarnjih poslova.

Izvješća o najnovijim otpuštanjima stižu nakon što je Putin prošlog mjeseca navodno smijenio druge visoke dužnosnike. Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva izvijestilo je 19. svibnja da je Putin otpustio dvojicu viših zapovjednika – general-pukovnika Serhija Kisela, koji je zapovijedao 1. gardijskom tenkovskom armijom i viceadmirala Igora Osipova iz Crnomorske flote.

Osipov je navodno smijenjen nakon potonuća ruskog vodećeg broda Moskva.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!