Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da će u radnici u javnom sektoru od kolovoza dobiti po 100 KM na plaću, što ide u osnovu, a deset posto povećanje svibanjske plaće.

Na pitanje novinara da prokomentira to da neće biti vraćanja toplog obroka za budžetske korisnike, ali da će svi dobiti povećanje plaća od 100 KM, Dodik je pojasnio da je na sastanku resornih ministarstava i sindikata od prije nekoliko dana dogovoreno takvo rješenja i da Sindikat neće insistirati na interpelaciji koju je pokrenuo.

“Nije moguće formalizirati i da se to zove topli obrok, ali se to dograđuje kroz plaću. To je ovih 100 KM koji će biti u osnovi plaće u plaći za kolovoz i nakon toga sve naredne mjesece linearno za sve”, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, formalno se neće iskazivati topli obrok, ali on je “u suštini upravo ovih 100 KM koje pokrivaju topli obrok i regres”.

Srpski član Predsjedništva BiH je podsjetio da je dogovoreno povećanje plaće od 10 posto za svibanj.

“Rekli smo da ćemo onima koji imaju plaću ispod prosječne u ovoj godini, naredne godine od 1. siječnja iduće godine biti povećana plaća pet posto”, rekao je Dodik.

On je naveo da će u drugom kvartalu naredne godine biti obavljeni razgovori sa sindikatima o platnim pitanjima, s obzirom na inflaciju i tešku ekonomsku situaciju.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!