Inflacija, koja je eskalirala posljednjih mjeseci dovela je do toga da su građani Bosne i Hercegovine počeli štedjeti na hrani i motornim gorivima.

Najnoviji statistički podaci pokazuju da je u zemlji u ožujku i travnju, kada je inflacija eskalirala usljed rata u Ukrajini, došlo do pada u prometu trgovine na malo, a što se posebno odrazilo na promet prehrambenih proizvoda i motornih goriva, a koji su i najviše poskupjeli, izvještava Indikator.ba.

Ukupan desezonirani promet trgovine na malo u Bosni i Hercegovini u travnju 2022. godine zabilježio je pad prometa od 1,0% u odnosu na ožujak 2022. godine.

Ovom padu najviše je doprinio pad prometa u trgovini prehrambenim proizvodima (hranom, pićem i duhanskim proizvodima) u iznosu od 2,2 posto, dok je u trgovini neprehrambenim proizvodima ostvaren rast prometa u iznosu od 1,4 posto.

Promet prehrambenim proizvodima bilježio je rast u prva tri mjeseca ove godine, ali je u nespecijaliziranom prodavnicama u ožujku imao pad od -1,6 posto, a u travnju – 1,4 posto, dok je u specijaliziranim prodavnicama pad u travnju bio – 9,8 posto, nakon rasta u ožujku od 3,1 posto.

Manji promet zabilježen je i u trgovini na malo motornim gorivima. Podaci Agencije za statistiku govore da je na mjesečnoj razini u ožujku registriran pad od -6,3 posto, a u travnju od -5,5 posto.

Posljednji podaci govore da je na razini Bosne i Hercegovine u travnju zabilježena inflacija od 13,2 posto, pri čemu je najveći prosječni rast cijena na godišnjoj razini zabilježen kod hrane i bezalkoholnih pića od 20,6 posto i usluga prijevoza od 28,9 posto.

U ostalim područjima u trgovini na malo bilježi se rast, a on je posebno izražen kod informacijsko-komunikacijske opreme u speclijaliziranim prodavnicama – iznosio je 8,3 posto u ožujku i 16,9 posto u travnju.

Izvor:indikator.ba

error: Content is protected !!