Jučerašnja odluka Vijeća ministara BiH ne omogućava održavanje općih izbora u BiH 2. listopada, objavilo je Središnje izborno povjerenstvo BiH na svom Twitter nalogu.

“Sada samo posebna odluka OHR-a na puni iznos zahtijevan od SIP BiH sa svim ekonomskim kodovima omogućava da SIP provede opće izbore u BiH 2. listopada 2022. godine”, navedeno je u objavi.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojio je jučer Nacrt proračuna za 2022. godinu, ali i odluku kojom se osigurava 9,7 milijuna KM za održavanje općih izbora u listopada ove godine.

Odluka podrazumijeva da Regulatorna agencija za komunikacije (RAK), SIP-u pozajmi 9,7 milijuna KM koje će vratiti nakon što u konačnici bude usvojen proračun za 2022. godinu.

Inače, SIP je za održavanje izbora tražio 12,5 milijuna KM i pitanje je odakle će se i hoće li se osigurati dodatnih 2,8 milijuna KM koje trebaju SIP-u.

Rok za osiguranje novca za izbore bio je 19. svibnja ali nekoliko prethodnih pokušaja da se na Vijeću ministara BiH donese odluka o financiranju izbora nisu imali podršku svih ministara.

Vijeće ministara jučer je usvojio da se za financiranje općih izbora odobri 9.728.000 KM od dozvola za korištenje radio-frekvencijskog spektra za pružanje usluga putem mobilnih pretplatnih sustava.

Odluka o odobravanju privremenog korištenja dijela sredstava od dozvola usvojena je na prijedlog Ministarstva financija.

Predsjednik SIP-a Suad Arnautović ranije je izjavljivao da je za listopadske izbore potrebno 12,5 milijuna KM iz proračuna BiH, uz napomenu da je ovaj iznos za 800.000 KM veći od prvobitno traženog, jer su u međuvremenu drastično porasle cijene robe i usluga.

/HMS/

error: Content is protected !!