Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u utorak da je njegova zemlja spremna poslati više vojnika u Litvu, reagirajući na zahtjev baltičkih zemalja.

Prije ruske invazije na Ukrajinu Njemačka, koja zapovijeda multinacionalnom taktičkom skupinom NATO-a u Litvi, već je bila povećala broj svojih vojnika stacioniranih u toj zemlji s 550 na više od 1.000.

Baltičke zemlje, nepovjerljive prema Rusiji nakon 50 godina sovjetskog režima u prošlom stoljeću, strahuju da bi one sljedeće mogle biti na meti Moskve ako se njezina kampanja u Ukrajini uspješno završi.

Od početka rata te zemlje traže povećanje broja NATO-ovih vojnika na njihovu teritoriju i osnivanje brigada koje će zamijeniti sadašnje postrojbe.

– Spremni smo povećati naše sudjelovanje i izmijeniti ga u obliku snažne borbene brigade koja istodobno može organizirati odvraćanje i obranu od agresije na Litvu, rekao je Scholz u Vilniusu na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s baltičkim čelnicima.

Brigada ima oko 4.000 vojnika.

– Za nas je ujedno važno da razgovaramo o načinu reagiranja na ruski napad, čineći sve kako Rusija ne bi dobila taj rat.

-Mislim da se danas nitko ne zavarava u vezi s Rusijom. Moramo shvatiti da ruska prijetnja neće nestati, rekao je pak litavski predsjednik Gitanas Nauseda.

– Ne može biti ni dijaloga, ni suradnje, ni smirivanja s tom zemljom koja se i dalje zanosi svojim carskim ambicijama, dodao je.

– Moramo agresoru dati do znanja da NATO nije samo spreman, nego je i kadar obraniti svaki centimetar svog teritorija, rekla je estonska premijerka Kaja Kallas.

Sastanak na vrhu NATO-a treba se održati 29. i 30. lipnja u Madridu.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!