Ivica Zubac, centar hrvatske košarkaške reprezentacije i NBA momčadi Los Angeles Clippers, govorio je za Kurir o statusu europskih igrača u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta, svojim igrama, ali i moći Nikole Jovića, dvostrukog MVP igrača lige i centra Denver Nuggetsa koji je, kako je rekao, nezadrživ.

Zubac je u NBA ligi od 2016. godine kada je u njoj startao kao član Los Angeles Lakersa. Nakon dvije i pol sezone u tom klubu razmijenjen je u Clipperse, u kojima je postao startni centar. Iza njega je njegova statistički najbolja sezona u kojoj je postizao prosječno 10.6 poena, 8.5 skokova i 1.6 asistencija, uz 0.5 osvojenih lopti i jednu blokadu po susretu.

Sve navedene brojke su i rekordi njegove dosadašnje karijere u NBA ligi. Ipak, Clippersi nisu uspjeli ući u doigravanje. Bez najboljeg igrača Kawhija Leonarda i s ozljedama Paula Georgea, koji je propustio veći dio sezone, Clippersi su ostali prekratki za borbu za naslov.

“Nikola igra maestralno”
“To je pomoglo nama koji smo bili na klupi da dobijemo veću šansu i pokažemo što možemo. Napokon mi se otvorio prostor da mogu igrati više napadački i mislim da sam pokazao određenu kvalitetu. Nadam se da će svaka buduća sezona biti sve bolja i bolja. Clippersi imaju dobar tim i sljedeće sezone ćemo sigurno napasti titulu”, rekao je Zubac i priznao da bi mu život bio lakši kad bi znao kako čuvati Nikolu Jokića:

“Nikola igra maestralno i još nisam smislio način kako ga čuvati. Pogađa lako i teške šuteve, može dodati kada to nitko ne očekuje, ne može ga se udvojiti jer će uvijek naći neko rješenje. Jednostavno, Jokić je nezadrživ! Zasluženo je opet MVP. Gotovo je sam doveo Denver Nuggetse do doigravanja.”

Sve veći broj europskih košarkaša
Zubac je priznao da mu je bilo lijepo među Lakersima, ali da sad uživa u Clippersima. O sve većem broju europskih košarkaša u NBA ligi je rekao:

“Sve više igrača iz Europe dolazi u Ameriku i ima zapaženu ulogu. Amerikanci se teško, ali i polako već navikavaju na to. Što nas je više, dobivamo veće poštovanje. Sjećam se da se dosta manje pričalo o Balkancima kada sam došao i da nismo dobivali toliki publicitet. Ipak, s vremenom dosta igrača odavde ima sve značajnije uloge u svojim timovima. Jokić i Dončić su na samom vrhu, glavni su igrači u svojim timovima. U dobrom smo položaju i to je važno i nama, pa i onim košarkašima koji tek trebaju doći.”

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!