Društvo pedagoga tjelesne i zdravstvene kulture Grada Ljubuškog nastavlja s već uhodanim projektom škole plivanja.

Profesor Zvonko Herceg ističe kako su kroz dosadašnjih 15 godina rada skoro tisuću i pol djece naučili plivati, a ovo je samo jedna od brojnih aktivnosti Društva.

Društvo pedagoga je bilo pionir u pokretanju mnogih aktivnosti na otvorenom koje u posljednje vrijeme sve više dobivaju na popularnosti u Ljubuškom, ali i na širem području Bosne i Hercegovine.

„Mi smo u toplim krajevima gdje imamo tri rijeke i bilo je nezamislivo da ne pokrenemo školu plivanja. Osim škole plivanja, Društvo pedagoga TZK Ljubuški se bavi i drugim djelatnostima. Godinama odrađujemo školu skijanja na Kupresu. Organiziramo biciklijade, dosad smo organizirali već 14 biciklijada i preskočili smo samo jednu kada je bio lockdown. Ove biciklijade smo pokrenuli u vrijeme kada na prostoru Hercegovine nije bilo niti jednog biciklističkog kluba. Bavimo se i izdavačkom djelatnosti. Mnogi ne znaju kako Društvo pedagoga TZK Ljubuški izdaje znanstveni časopis Acta kinesiologica koji se tiska već 15 godina gdje znanstvenici kineziolozi iz cijelog svijeta participiraju i šalju svoje članke u časopis“, objašnjava Zvonko Herceg.

„Idejni tvorac i začetnik brojnih ovih aktivnosti je bio pokojni prof. Žarko Bilić koji je prošle godine iznenada preminuo i mene su od prošle godine izabrali za novog predsjednika Društva pedagoga tjelesne i zdravstvene kulture Ljubuški”, kaže Herceg.

Što se tiče škole plivanja, ona se provodi u suradnji s tvrtkom „Jure bazeni“, plivanje će uči u grijanom bazenu, a osim djece, plivati uče i odrasle.

„Mi smo jedna od rijetkih škola koja radi i obuku odraslih plivača. Ove godine krećemo s novom aktivnosti. Pored obuke djece od 6-do 15 godina krećemo i dječjim vrtićem za predškolsku dob, djecu od 4 do 5 godina. Eksperimentalno krećemo s tim jer djecu trebamo pripremiti za obuku, potrebna je adaptacija za jednu novu sredinu jer voda je dobar sluga, a loš gospodar i stoga djecu želimo adekvatno pripremiti za školu plivanja“, ističe prof. Herceg.

Dodaje kako također rade i sa naprednim plivačima koje uče određene tehnike kako bi ih pripremili za natjecateljsko plivanje.

Prof. Zvonko ističe kako već godinama rade i rehabilitacijsko plivanje.

„U današnje vrijeme djeca se ne kreću dovoljno i dolazi do različitih deformacija, kako kralježnice tako i ostalih dijelova tijela. Mi smo prionuli toj zadaći dosta uspješno. Djeca koja pohađaju korektivno plivanje, pokazalo se da im to pomaže, a liječnici i doktori to i preporučuju. Imamo i iskustvo rada s djecom s poteškoćama u razvoju. Radimo i s autističnom djecom i pokazali smo vrlo dobre rezultate na tom polju“.

Za sve informacije oko škole plivanja možete se obratiti na broj mobitela 063 / 416 – 438 prof. Zvonki Hercegu

Poslušajte razgovor:

Pogledajte i kako izgleda završna dodjela diploma za polaznike koji uspješno završe turnuse škole plivanja

Ivan Herceg / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!