U svetištu Srca Isusova u Studencima sinoć je održana tradicionalna smotra folklora “Studenčica pjesmu nosi”.Zbog pandemije smotra se nije održala zadnje dvije godine.

Na crkvenoj livadi okupili su se čuvari tradicije iz Hercegovine i Dalmacije, te ostalih krajeva gdje žive Hrvati i uz raskoš narodnih nošnji i tradicijskih običaja.

I ove je godine program započeo svetom Misom devetnicom u svetištu koju je slavio don Vinko Puljić župni vikar Svetog Tome Mostar, a misno slavlje uveličao je pjevačka skupina Izvor iz Studenaca.

Po završetku svetog Misnog slavlja  nazočni folkloraši i vjernički puk „spustio“ se do crkvene livade  gdje se održala  Večer folklora.

Program je otvoren himnom „Lijepa naša domovino, a nakon njih su nastupili mali folkloraši  HKUD-a Studenčica.

Da se za budućnost folklora ne moraju brinuti sve prisutne je uvjerila razigrana skupina malih plesača.

Mali folkloraši HKUD-a Studenčica, izveli su splet plesova Zapadne Hercegovine, a nakon njih nastupili su gosti iz Splita, ženski vokalni ansambl Oštrokondže.

Ansambl Oštrokondže trenutno broje šest članica različite dobi, zanimanja i  podrijetla koje dijele istu ljubav prema tradicijskom pjevanju. Osnovane su s ciljem očuvanja  hrvatskih tradicijskih pjesama, s naglaskom na pjevanjima iz Dalmacije, Dalmatinske  zagore.

Nakon nastupa  Oštrokondži na pozornicu je izišao  Željko Keža, pripadnik mlađeg vala hrvatskih guslara. Osim gusala, on svira i diple, lijericu, dvojnice.

Na smotri je nastupila ženska pjevačka skupina Izvor koja je izvela skladbu “Murtilica“ i “Oj Milane“ ,te HKD Sveti Ante Humac.

Oživjeti, njegovati i čuvati hrvatsku narodnu i crkvenu kulturnu baštinu, objedinjujući različite kulturne i pjevačke skupine i sekcije, zadaća je Hrvatskog kulturno umjetničkog društva Studenčica koje više od dvadeset godina uspješno djeluje župi. Kroz razne sekcije društvo okuplja sve generacije, a s ponosom ističe preko 200 nastupa diljem domovine i svijeta.

Ovom prilikom HKD Studenčica otplesala i zapjevala svim prisutnima.

Također, program su uveličali i Studenački Bećari.

Na kraju je domaćin, predsjednik HKUD-a Studenčica, Radoslav Luburić uručio prigodne darove i zahvalnice sudionicima.

Gordana Ilić / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!