Na Facebook stranici portala Grčka info osvanulo je upozorenje za turiste koji planiraju ljetovanje u toj zemlji. Naime, kako se sezona zahuktava, slučajevi krađa postaju sve češći, pa se odmor može pretvoriti u pravu jezu, pogotovo ako se lopovi ušuljaju u apartman dok ste vi još u njemu.

Za tu varijantu često koriste posebne sprejeve – omamljivače.

“Metoda rada koju lopovi najčešće koriste je prskanje spreja, tzv. “omamljivača” pomoću kojeg žrtve upadaju u duboki san. Sprej prskaju noću kroz otvorene prozore ili terase soba ili apartmana prije ulaska, a na meti su, naravno, najlakše dostupni apartmani; oni u  prizemlju ili na 1. katu zgrade.

Ovakve pljačke se ne događaju samo u ljetovalištima gdje ima najviše domaćih turista, već i u pojedinim otočkim ljetovalištima”, napominju iz Grčka info, a daju i savjete kako se sačuvati:

– Ukoliko imate sef u sobi, putonice, dokumente, novac i ostale dragocjenosti obavezno držite u njemu.

– Ukoliko se vaš smještaj nalazi na prizemlju ili lako dostupnom katu, a nema noćnog čuvara, obavezno tijokom noći zatvorite (i ako postoji mogućnost, zaključajte) vrata od terase i prozore i navucite rolete.

– Ukoliko je vrućina neizdrživa – upalite klima uređaj. Razmislite je li bolje spavati uz klima uređaj ili lopove u sobi.

“Ukoliko vam se, ipak, dogodi da tokom ljetovanja budete opljačkani savjetujemo vam da to prvo prijavite vlasniku smještaja u kojem boravite, kao i predstavniku turističke agencije preko koje ste došli na ljetovanje. Oni će vam pomoći da događaj prijavite policiji.

Broj telefona policije u Grčkoj je 100.

I na kraju, ako je za utjehu, ovakve situacije se ne događaju samo u Grčkoj, već i u ljetovalištima ostalih zemalja gdje postoji velika koncentracija turista, kao što su Bugarska, Turska, Italija pa čak i Španjolska”, navodi se.

Izvor:radiosarajevo.ba

error: Content is protected !!