Premijer Hrvatske Andrej Plenković dao je izjavu u Bruxellesu nakon sastanka na vrhu država članica EU i zapadnog Balkana. Sastanak je završio bez zajedničke izjave i konferencije za novinare. Premijer Plenković je istaknuo da je ponovio kako je stav Hrvatske jasan. Podržavamo otvaranje pregovora s Albanijom i sa Sjevernom Makedonijom i što se nas tiče, odmah. Podržavamo, naravno, više i ranije od svih drugih status kandidata za BiH za članstvo u Europskoj uniji, to smo rekli nebrojeno puta, kazao je.

– Budući da je to nama najzanimljivija tema, važno je da imamo svi na umu da je Hrvatska, odnosno ja osobno, pokrenula ovu temu još u ožujku. Tada smo imali zaključke Europskog vijeća, koji ne samo da su željeli gurnuti dalje put Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji, nego su pozvali i na angažman najviše dužnosnike EU da se bave pitanjem BiH, da smanje tenzije, da se bave pitanjem ustavne i izborne reforme. To je predsjednik Europskog vijeća Charlec Michel učinio i posjetom regiji, Sarajevu, kazao je među ostalim premijer Plenković.

Ponovio je da je Hrvatska u toj temi više i ranije od bilo koje druge zemlje.

-Vidim sad u zadnjih pet dana da su jako aktivni naši prijatelji iz Slovenije i Austrije, što je naravno jako dobro i simpatično, ali u biti cijelu tu tezu o statusu BiH svo ovo vrijeme vodi Hrvatska. Vidim da je Milanović ujutro imao neku pressicu koja još jednom potvrđuje da je čovjek kompletno neupućen u ono što se zbiva, izoliran, i onda govori stvari koje nemaju veze sa supstancom niti s onim što mi ovdje cijelo vrijeme radimo. Naravno, borimo se puno više od njega, konkretnije, konstruktivnije, inteligentnije za ravnopravnost Hrvata u BiH, što ćemo činiti i dalje, kazao je Plenković.

Velika je politička i tektonska odluka da Ukrajina, Gruzija i Moldova prijeđu iz politike susjedstva praktički u politiku proširenja, kazao je.

I Hrvatska će biti tema na Europskom vijeću, kojom se potvrđuje buduće članstvo Hrvatkse u euro području.

-Nakon ovoga slijede samo još preostale formalne odluke i mislim da je konačna odluka 12. srpnja na ministarskoj razini, a formalna članica bit ćemo od 1. siječnja 2023. Idućeg tjedna francusko predsjedništvo ide i s odlukom o članstvu Hrvatske u Schengenu. Očekujemo da u istom trenutku postanemo i članica euro područja i schengenskog prostora, izjavio je premijer Plenković.

– To je važno za sve one koji danas kao Milanović, kako sam malo čitao, ljudima govore laži da smo mi bili spremni 2015. godine. Te godine je Hrvatska imala 281 neispunjen kriterij za članstvo u Schengen i nije znala kako iskoristi 80 milijuna eura za jačanje schengenske granice. Mi smo sve to s jednom vrlo kvalitetnom ozbiljnom strategijom, pristupom, radom ispunili i zaradli da dođemo u novu fazu. Nisu to stvari koje se dobivaju kao neko sljedovanje nego se zarađuju radom i reformama i ozbiljnim putem i kredibilitetom unutar EU-a. To je vrlo važno. Kad je netko izoliran i ne prati igru onda bolje da ne izlazi na press pa ljudima govori stvari koje ne stoje, izjavio je Plenković.

/HMS/

error: Content is protected !!