Na uočnicu 41. obljetnice Gospinih ukazanja u Međugorju, Svetu misu, uz mnoštvo vjernika i koncelebraciju međugorskog župnika fra Marinka Šakote, vikara Hercegovačke franjevačke provincije fra Mire Šege i još 209 svećenika predslavio je fra Ljubo Kurtović, župnik župe sv. Ante Humac, koji je koji je ranije bio na službi u župi Međugorje.

Uvodeći u ovo misno slavlje, na blagdan Presvetog Srca Isusova, podsjetio je kako nitko od Marije bolje ne poznaje Isusa.

”I zato Njezina najdublja želja u Njezinom majčinskom Bezgrješnom Srcu je dovesti nas Isusu. I mi smo došli ovdje Isusu da se nahranimo Njegovom riječju i Njegovim tijelom, a Isusu može doći samo onaj koji mu priđe u poniznosti srca, u raskajanosti. Učinimo i mi to na početku ove svete mise, kako bismo iz ovog zajedništva, iz ove molitve iz susreta mogli otići obogaćeni Njime. Kako bismo mogli ići s Njim, a ne sami”, pozvao je, na početku misnog slavlja, fra Ljubo Kurtović

”U središtu Međugorja i duhovnosti na koju nas ovdje Gospa poziva je srce. Srce koje slavimo danas – Srce Isusovo i sutra obljetnicu Gospinih ukazanja – Bezgrješno Srce Marijino. Ta dva Srca su neodvojiva i zato će Gospa puno puta reći ‘Molite srcem’, ‘Slavite misu srcem’, ‘Klanjajte se srcem mome Sinu’, Draga djeco, postite srce’. Srce nije samo tjelesni organ, nego osoba, središte osobe, ono najdublje što mi jesmo i što jest u nama. To je sam život i to je sama ljubav”, kazao je fra Ljubo Kurtović u svojoj propovijedi, napominjući kako Međugorje još uvijek prolazi svoj put.

”Kad je Gospa došla, onda su se u komunističkom sustavu osjetili ugroženima, iako Ona nikoga nije ugrožavala, nikome prijetila, nikoga zavodila, nikome nije bila opasnost, a mnogi su se doživjeli ugroženima. Mnogi su se osjetili da su u opasnosti. S jedne strane bilo je onih koji su srcem, dušom, vjerom, povjerenjem prihvatili, živjeli, trudili se živjeti, žive i danas ono na što nas Majka ovdje poziva.

S druge strane Međugorje je doživljavalo i još i danas doživljava protivljenja, ali Gospa nije došla ovdje da nam protumači u svemu misterij svojih ukazanja, Ona je došla ovdje promijeniti naša srca i zato je rekla kako je najvažnija poruka koju je dala ovdje poziv na obraćanje, poziv da hodite putem svetosti.

Put svetosti je onaj uski put i zato je sve ono na što nas Gospa poziva vrlo jednostavno, ali u isto vrijem i vrlo teško. Molitva izgleda nešto jednostavno, ali mi znamo koliko je teško ustrajati u molitvi”, kazao je fra Ljubo Kurtović napominjući nam kako Gospa zna da ne možemo sami pa nam je puno puta rekla: ‘Draga djeco, ja sam s vama’.

”Kao što je to i Isus obećao. On nas nikad nije ostavio. On ostaje s nama, ali je problem što mi možemo ne biti s Njim. Možemo se udaljiti od njega, ali Ona kao Majka ne udaljava se. Neumorna je. Kao što i Isus u današnjem Evanđelju, koje je zapravo Evanđelje Božjeg milosrđa, ali i Evanđelje Božje radosti, gdje Isus donosi tri priče – o zalutaloj ovci, o izgubljenom novčiću i o izgubljenom sinu. Koliki su kroz ovih 41 godinu bili zalutali, bili izgubljeni? Teško je sve nabrojati, sve povijesti s kojima su ljudi dolazili ovdje Majci na Brdo ukazanja, na Križevac i kao središte Međugorja oltar na kojem prinosimo žrtvu, Euharistiju na kojoj nam se Sin uvijek iznova daruje. Tolike zalutale Bog traži po Mariji. Marija je onaj neumorni pastir koji ne prestaje tražiti kako bi nas dovela Isusu”, kazao je fra Ljubo Kurtović pozvavši sve da se zapitamo jesmo li i mi zalutali u nekom grijehu, jesmo li izgubili žar za Gospodina, jesmo li zarobljeni nekim grijehom, nekom teškom ovisnošću, osjećamo li se kao da nas je i Bog zaboravio ili se nalazimo u takvom stanju i s takvim krivnjama misleći da nas Bog ne traži?

”Ali Bog ne prestaje tražiti. To nam potvrđuje i ovom pričom, koja se tiče i tebe i mene. Ova zalutala ovca bila je u stadu. Bila je njegovana, hranjena i čuvana, ali zalutala je. Poruka je to svakom vjerniku i svakom svećeniku da i mi možemo odlutati od stada. Možemo se udaljiti od Gospodina, iako smo doživjeli Njegovu blizinu, doživjeli Njegovu ljubav, možemo se udaljiti od te ljubavi. Nikad ne možemo reći da smo završili svoje obraćenje i da smo stekli onu slobodu koju Bog daje. Uvijek iznova je moramo stjecati i za nju se moramo boriti”, kazao je fra Ljubo poručujući kako Bog želi podijeliti radost za svakim onim koji je odlutao te je naglasio kako je ”to i poziv svakom od nas da se ne bojimo vratiti Majci koja nas ovdje neprestano zove”.

Na kraju svoje homilije fra Ljubo Kurtović napomenuo je kako svaki rat, ali i mir započinje u ljudskom srcu.

”Zato molimo za taj mir najprije u našem vlastitom srcu, za mir tamo gdje se vodi rat, da Bog po zagovoru naše Nebeske Majke Kraljice Mira daruje mir i našim obiteljima, i narodima, i onim prostorima u kojima se događa mržnja da bi Božji blagoslov i Božja milost mogli pobijediti”, zaključio je fra Ljubo Kurtović, a njegovu propovijed u cijelosti donosimo u videozapisu.

Autor: Radiopostaja MIR Međugorje

error: Content is protected !!