Odlazak u restoran mnogim je stanovnicima Srpske postao nedostižan san jer četveročlana obitelj u prosjeku za ručak treba izdvojiti sto maraka, što je ogromna cifra u kućnom budžetu, zbog čega su na muci ugostitelji, koji su bili primorani da podignu cijene iako to znači gubitak kupaca.

Posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je za obrok u ugostiteljskom objektu potrebno izdvojiti 30 posto više novca nego prije dvije godine. Prosječna cijena bifteka s prilogom prošlog mjeseca bila je 15,62 marke, komada torte 3,51, a piva u restoranu 2,56 KM.

Statističari pokazuju da je 2020. isto jelo koštalo 12,53 marke, pivo 2,38, a kolač 2,47 maraka.

Kad se te brojke pomnože s četiri i tome se doda sok, salata i kruh, jasno je da četveročlana obitelj ne može ručati ispod sto maraka u restoranu.

Odnosno, kako kažu u udrugama za zaštitu prava potrošača, i za prosječnu plaću od oko 1100 maraka previše, jer dok plaćaju račune, kredite i ostale obveze, za osnovne namirnice ne ostaje gotovo ništa.

– Općenito govoreći, ručak u restoranu je sasvim uobičajena stvar i nešto na što bi naše obitelji trebale imati pravo. No, to im je uskraćeno i postalo je više od luksuza – rekli su u Udruženju građana “ToPeeR” iz Doboja za “Glas”.

Kako dodaju, potrošače ozbiljno brine gdje je granica silnih poskupljenja i dokle će tako.

– Ludo je komentirati ručak u restoranu, kada je nekim velikim obiteljima problem i osnovna hrana za preživljavanje – istaknuli su iz ove udruge.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca u ugostiteljstvu i turizmu RS Zlatan Tatić rekao je za “Glas Srpske” da se povećanjem cijena svega moralo korigirati cjenovnik u ugostiteljskim objektima.

– Kako cijene hrane rastu, rastu i cijene usluga hrane i pića. Zbog ove krize promet u posljednje vrijeme opada više od ulazne trase, manje se jede u restoranima nego prije – rekao je Tatić.

S time se slaže i vlasnik banjalučkog kafića i restorana “Revizor” Gavrilo Kerkez, koji kaže da ugostiteljstvo u Srpskoj posljednjih deset godina nije bilo u teškoj situaciji.

– Problema je mnogo, a najveći su svakako nedostatak radne snage, visoke otkupne cijene robe, slaba potrošačka moć stanovništva i nezainteresiranost države za sve te probleme – rekao je Kerkez. Cijene, kaže, još nisu porasle, kao što je to slučaj u mnogim drugim lokalima.

– Ako se nastavi trend rasta otkupnih cijena pića i sirovina, treba očekivati ​​korekcije cjenika – rekao je Kerkez.

Dodaje da je jako teško osjetiti da se u restoranima konzumira manje hrane i pića.

– Platna moć stanovništva je jako loša, pa je to razumljivo. No ako se nastavi ova kriza i odnos prema ugostiteljima kakav je danas, možemo očekivati ​​zatvaranje mnogih objekata – zaključuje Kerkez.

Vlasnik konobe “Zdravo Lav” iz Banjaluke Zdravko Pilipović kaže da posao ide solidno.

– Prije nekih mjesec dana sam digao cijene za nekih deset posto, a trebalo mi je odavno, barem za 30 posto, koliko je sve poskupjelo i kako se sve moglo pratiti. No, još nekako izdržavamo, ali vidjet ćemo kako i koliko dugo ćemo to moći – rekao je Pilipović za “Glas”.

Vlasnik restorana “Lovac” iz Banja Luke Daniel Pletikosa kaže da su obiteljski restoran s tradicijom, te da rade na potpuno drugačiji način od ostalih.

– Sada sam prvi put povisio cijene, nisam ih do sada mijenjao i trudimo se da cijene naših usluga ne dižemo stalno, već da budemo strpljivi i uravnoteženi – rekao je Pletikosa, dodajući da je cjenike trebalo prilagoditi za jela koja uključuju meso, čije su cijene mesa skočile u nebo.

Radna snaga
Zlatan Tatić kaže da osim nedostatka kupaca, ugostitelje muči i nedostatak radne snage.

– Svi oni koji su znali raditi otišli su na more odraditi sezonu. Možda ćemo preživjeti ovu godinu, ali za sljedeću nema šanse – rekao je Tatić.

Izvor:glas srpske

error: Content is protected !!