Boris Kordić i Josip Kvesić koji su optuženi a su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom zlouporaba položaja ili ovlasti i krivičnim djelom iznuda.

Kako je priopćeno, Sud Bosne i Hercegovine jučer je izrekao presudu u ovom predmetu.

Njih dvojica kao službene osobe Terenskog centra Mostar Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH, oglašeni su krivim da su počinili ova krivična djela.

Prvooptuženi Boris Kordić u svojstvu šefa Terenskog centra Mostar, kao rukovoditelj grupe za organizirani kriminal (grupa), a drugooptuženi Josip Kvesić u svojstvu inspektora Terenskog centra Mostar, kao pripadnik grupe, sve u korist grupe a na štetu stranih državljana – Fabia Sghedonija, predsjednika strane nevladine organizacije „Regina Della Pace“ i osnivača pravnog lica „Horizonti Mira“ Zvirovići, općina Čitluk, u okviru kojeg posluje hotel „Joy“ u Zvirovićima, te objekta nevladine organizacije „Nuovi Orizzonti” u Bijakovićima, na štetu bračnog para Castagnera Graziana i Tecle de Luca, suvlasnika firme „Granmir&Co“ Čitluk te hotela „Spa“ u Međugorju koji je poslovao u sklopu pravnog lica „Granmir&Co“ Čitluk, kao i na štetu stranog državljanina Luigija de Iudicibusa, vlasnika pravnog lica „Shara Argenteria“ Međugorje, koja djela su počinili zajedno s već ranije osuđenim pripadnicima grupe Vlatkom Puljić, Lucom Cobrom i Anom Milićević, koristeći osuđeno pravno lice „Vlamon“ Čitluk čija vlasnica/direktorica je osuđena pripadnica grupe Vlatka Puljić, a koje pravno lice je bilo osnovano za potrebe ove kriminalne grupe.

Optuženi Boris Kordić i Josip Kvesić su oglašeni krivim da su kao službene osobe u vremenu od listopada 2012. do ožujka 2014. godine, u sastavu grupe za organizirani kriminal, koristeći svoje službene položaje i ovlasti, iznuđivali novac od pojedinih stranih državljana na način da su donosili nezakonita službena akta i poduzimali nezakonite službene radnje, te upućivali ozbiljne prijetnje pojedinim stranim državljanima da će iskoristiti svoje ovlasti u Službi za poslove sa strancima da istima onemoguće stjecanje i produženje dozvola za boravak i da protiv istih donesu rješenja o protjerivanju iz Bosne i Hercegovine, iskoristiti svoje ovlasti, utjecaj i poznanstva s drugim utjecajnim službenim osobama u državnim, federalnim i županijskim institucijama, kako bi se protiv stranih državljana, predstavništava stranih nevladinih organizacija registriranih na području Bosne i Hercegovine i pravnih lica kojim upravljaju strani državljani pokrenuli krivični i prekršajni postupci i donijela rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti. 

Te radnje su pripadnici grupe poduzimali u skladu s međusobnim dogovorom i u skladu s uputama i naredbama Borisa Kordića, sve kako bi prisilili strane državljane koji borave na području Bosne i Hercegovine, predstavništva stranih nevladinih organizacija registriranih na području Bosne i Hercegovine i druga pravna lica kojima upravljaju strani državljani na području Bosne i Hercegovine da poduzmu radnje na štetu svoje i tuđe imovine.

Pored toga, Sud je istom presudom oglasio krivim i osudio optužene Borisa Kordića i Josipa Kvesića da su pored krivičnog djela organizirani kriminal, u stjecaju počinili i produžena krivična djela zlouporabe položaja ili ovlasti i krivotvorenje isprave, sve, u korist strane državljanke Anite Ličina.

Sud je optuženicima utvrdio kazne za pojedina kaznena djela, prvooptuženiku Borisu Kordiću jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 14 (četrnaest) godina, a drugooptuženiku Josipu Kvesiću jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od deset (10) godina. U izrečene kazne zatvora uračunava se vrijeme koje su proveli  u pritvoru od 26.2.2014. godine do 23.5.2014. godine.

Nasuprot tomu, optuženik Josip Kvesić je oslobođen od optužbe da je počinio kazneno djelo krivotvorenje isprave iz članka 373. stavak 1. KZFBiH zajedno s optuženikom Borisom Kordićem iz točke 4. optužnice, jer djelo nije dokazano.

Sud je optuženicima izrekao obvezne mjere trajnog oduzimanja predmeta, te ih obvezao na plaćanje troškova postupka.  

Na temelju odredbi članaka 110. i 111. KZBiH od optuženika Borisa Kordića i Josipa Kvesića je oduzeta imovinska korist pribavljena izvršenjem kaznenog djela u iznosu od 60.000,00 za djelo počinjeno na štetu Castagnera Graziana i Tecle de Luca, suvlasnika poduzeća „Granmir&Co“ d.o.o. Čitluk te hotela „Spa“ u Međugorju, koji iznos su dužni solidarno uplatiti u korist proračuna Bosne i Hercegovine u roku od 60 dana od dana pravomoćnosti presude pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!