Меteorolozi su objavili da će se narednih dana dnevna temperatura kretati između 33 i 38 stupnjeva na jugu, te na sjeveru zemlje ponegdje do 40 stupnjeva.Iz hidrometeoroloških zavoda građanima poručuju da prate uputstva stručnjaka i preduzmu mjere opreza, jer ovako visoka temperatura može usloviti smetnje u obavljanju svakodnevnih poslova.Posebno naglašavaju da treba prekinuti sve aktivnosti na otvorenom.

Zbog visoke dnevne temperature i vrijednosti UV indeksa izdato je narančasto upozorenje za cijelu BiH koje će važiti do 1. srpnja. Stručnjaci naglašavaju da smo ušli u period godine koji zahtjeva promjene načina života, od prehrane i odijevanja do drugačijeg rasporeda aktivnosti. Ovo se posebno odnosi na malu djecu, starije osobe, trudnice, osobe sa prekomjernom tjelesnom težinom, osobe oboljele od kardiovaskularnih i respiratornih bolesti, dijabetičare i kronične bolesnike.Jedno pravilo za sve je isto, bilo da smo kući, na poslu, u vožnji, na odmoru –unositi što više tečnosti u organizam.

dr. ELMA KUDUZOVIĆ, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

“Unositi tečnost polako, često, u malim gutljajima najmanje dva litra tečnosti vode. Obzirom na radnike koji rade na otvorenom, sportaši i osobe koje imaju nizak krvni pritisak uz vodu potrebno je unositi mineralna ne gazirana pića putem kojih će nadoknaditi minerale koji se gube putem znojenja”.

Osim o dovoljnoj hidrataciji organizma, tijekom vrućih ljetnih dana treba voditi računa i o tome da prehrana bude laganija, hrana lakše probavljiva, bogata vlaknima. Upravo ljeti, organizam prirodno traži lako probavljivu prehranu,bogatu vitaminima, mineralima i vodom, a s manjom količinom masnoća,naglašavju stručnjaci.

MAJA JONJIĆ-TRIFKOVIĆ, nutricionist

“Pripremajte dovoljno raznoraznih povrtnih salata kao prilog glavnom jelu, ili salatu kao glavno jelo uz dodatak recimo integralnih žitarica, mahunarki ili nemasnog bijelog mesa ili ribe tako ćete dobiti jedan lagan obrok, glavni obrok, a unijet ćete sve potrebne nutrijente.”

Za one koji se odluče u vrelim ljetnim danima putovati, osim provjere putnih isprava i ispravnosti automobila što je u domenu drugih profesionalaca,zdravstveni profesionalci savjetuju da svako vozilo treba da ima i putnu apoteku.

Ono što čini sadržaj svake putne apoteke predstavljaju analgetici, toplomjer kao i lijekovi koji se koriste za ublažavanje bolova i povišene tjelesne temperature. Zbog čestih prehlada koje se javljaju i u ljetnom periodu kapi za nos kao i pastile za grlo neizostavni su dio putne apoteke. Pored navedenih lijekova, ono što bi uvijek trebalo da se nađe u putnoj apoteci su i probiotici.Crijevne infekcije su česte na putovanjima, te je poželjno na put ponijeti I probiotike, preporuka je zdravstvenih profesionalaca, piše BHRT.

Izvor.BHRT

error: Content is protected !!