Cijene goriva u BiH konstantno se povećavaju, a time i prihodi po osnovu trošarina i cestarina na naftu i naftne derivate.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje, u prvih pet mjeseci ove godine prikupljeno je 201,6 milijuna KM trošarina i 247,8 milijuna cestarina na naftu i naftne derivate. Koliko nameta uzima država, kako inspekcija kontrolira cijene?

Ako odete na benzinsku crpku i kupite dizela za 100 KM, državi dajete 38 maraka (trošarine 9 KM, cestarine za ceste 4,5 KM, cestarine za autoceste 7,50 KM i PDV 17 KM).

U federalnoj Udruzi distributera nafte i naftnih derivata kažu da su u strukturi cijene trošarine i cestarine fiksne, a da je PDV promjenjiv i da se povećao za 20 feninga u odnosu na ranije cijene.

Cijene bi u ovom trenutku trebalo nešto smiriti, ali do značajnijeg pada cijena može doći eventualno izmjenom u poreznoj strukturi cijene. Onaj tko ima maržu veću od 25 feninga, neka mu zatvore crpku, kaže za BHRT Milenko Bošković, predsjednik Udruge distributera nafte FBiH.

Problem je što se prikupljene trošarine i cestarine ne troše namjenski, već za realizaciju različitih proračunskih potreba, uključujući i politički populizam u izbornoj godini, smatra ekonomski analitičar Admir Čavalić.

Niz fiskalnih i parafiskalnih nameta u BiH nema jasno definiranu zakonsku namjenu što znači da ulazi u proračun i troši se na način kako se troši, obično za stabilizaciju proračuna, navodi Čavalić.

Predsjednica Udruge građana “Don” kaže da oni koji donose odluke o nametima očigledno nije briga za građane koji pune proračunske blagajne. Nedopustivo je, smatra, da građani nemaju uvid gdje završavaju milijuni prikupljeni kupovinom goriva.

Rekordno imamo najniže plaće što se tiče realnog sektora, 325 eura. Sramota je da pričamo da po istoj cijeni plaćamo gorivo kao negdje u Europi, kaže za BHRT Murisa Marić, predsjednica Udruge građana “Don” iz Prijedora.

U Federalnoj Upravi za inspekcijske poslove dostavili su zbirne podatke o inspekcijskim kontrolama cijena goriva i osnovnih životnih namirnica. U prvoj polovini godine izrečene su kazne u iznosu od 518.700 maraka. U Inspektoratu Republike Srpske priopćili su da su pojedini distributeri nafte zaračunavali marže i za 30 feninga veće od dozvoljenih 25 feninga.

Tijekom inspekcijskih kontrola na 108 benzinskih crpki su utvrđene nepravilnosti i prekoračenje propisanih marži, zbog čega je izdano 214 prekršajnih naloga u vrijednosti od 1.561.000 maraka, navode iz Inspektorata RS.

U Autocestama Republike Srpske su objasnili da se cestarine koriste za otplatu kredita za gradnju autocesta, troškove eksproprijacije i pripremu planske i studijske dokumentacije. Navode da bi se autoceste mnogo sporije gradile da se čeka prikupljanje cestarina i napominju da je na računu Uprave za neizravno oporezivanje neraspoređenih 175 milijuna maraka, jer još nisu dogovoreni novi koeficijenti raspodjele.

Izvor: Jabuka.tv

error: Content is protected !!