Na današnji dan 6. srpnja 1971. umro je Louis Armstrong „Satchmo“, velikan jazza i glazbe 20. stoljeća. Nezaboravni Louis Armstrong spada među najveće glazbenike koji su obilježili 20. stoljeće. Bio je inovator jazza, jedinstven kao trubač, pjevač, solist, skladatelj, vođa sastava, zabavljač i jazz edukator. Njegov doprinos američkoj i svjetskoj kulturi nemjerljiv je. Zvuk njegove trube i njegov jedinstveni, izražajni vokal, te scat improvizacije bili su poznati i priznati u cijelom svijetu.

U svoje pjesme unosio je vedri i životni kršćanski i katolički duh u kojem je odgojen, što je bitno utjecalo na njegov stav prema životu i svijetu oko sebe.

Svojim nastupom i ponašanjem rušio je sve, pa i rasističke barijere te postao prva prava crnačka zvijezda. Zbog planetarne popularnosti nazivali su ga američkim ambasadorom jazza. Kao “Ambassador Satch” sudjelovao je na brojnim turnejama koje su u vrijeme hladnog rata imale i političko obilježje.

Vječni i neprolazni hit “What a wonderful world”

U Guinnessovu knjigu rekorda Armstrong je uvršten kao najstariji izvođač koji je zauzeo prvo mjesto na ljestvicama hitova nakon što je njegova izvedba pjesme “Hello Dolly” neočekivano izbacila Beatlese s prvog mjesta. A sedamnaest godina nakon njegove smrti, zahvaljujući uvrštenju izvedbe skladbe “What a Wonderful World” u film “Good Morning Wietnam” iz 1987. godine, osvojio je srca mlade generacije, a ta pjesma postala je vječni hit koji se i danas vrti na radijskim postajama širom svijeta.

Njegova veličina bila je u jednostavnosti, prirodnosti, iskrenosti i sposobnosti neposrednog izražavanja emocija.

U njegovoj glazbi istinski su uživala djeca i odrasli, glazbenici, kritičari i publika, urođenici i vladari, ljudi svih rasa, vjera i svjetonazora, pa čak i oni koji nisu voljeli jazz. Inventivan, prepoznatljiv, čista tona i neponovljiva promukla i duboka glasa, glazbenik koji je uvijek i za svakoga svirao s jednakim žarom, iz dubine srca, Louis Armstrong je prema mišljenju mnogih stručnjaka, ali i ljubitelja glazbe bio najbolji i najutjecajniji glazbenik u povijesti jazza.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!