“Tko god da bude sjedio u Predsjedništvu BiH, ne treba dati mandat za obnašanje pozicije državnog premijera predsjedniku HDZ-a. Zato što HDZ u startu traži da na državnoj vlasti svi ministri Hrvati budu iz HDZ-a, a Hrvati ministri mogu doći i iz SDP-a ili DF-a, jer te dvije stranke u ovom trenutku imaju skoro duplo više glasova od HDZ-a. Nakon ovih izbora će imati i još više. U Ustavu BiH nigdje ne piše da ministri Hrvati moraju doći iz HDZ-a”, rekao je protuhrvatski član Predsjedništva BiH izabran glasovima Bošnjaka, Željko Komšić, prenosi Dnevnik.ba.

Ističe kako se “ne može dopustiti da državni premijer (predsjedatelj Vijeća ministara) bude netko s nekih stotinjak tisuća glasova, koliko može dobiti Čovićeva stranka, i da s te pozicije nameće nove blokade kako bi ispunio svoje ciljeve ucjenama, te da uz to i čuva RS”.

“Stoga, nema razloga ni da Bećirović niti Izetbegović već sada ne iskažu spremnost na to da se svi obvežemo, ma tko sutra sjedio u Predsjedništvu BiH, da to nećemo dopustiti. Ucjenama i blokadama HDZ-a se mora stati u kraj, jer se svijet, pa i Bosna i Hercegovina nalaze na velikoj prekretnici, i mi ne možemo dopustiti da još četiri godine provedemo u razbijanju blokada i beskorisnim međusobnim optužbama. Oko toga se svi na “probosanskom” (kako sebe kolokvijalno nazivaju bošnjačke stranke sa sjedištem u Sarajevu op.) političkom spektru već sada trebamo dogovoriti, i jedni druge pred građanima na to obavezati. Građani od nas očekuju dogovor i definiranje minimuma zajedničkih ciljeva. Ako težimo ka normalnoj i građanskoj BiH onda je to logično”, rekao je Komšić.

/HMS/

error: Content is protected !!