Jeste li ikad pogledali pakiranje granole ili neki recept online koji sadrže sjemenke lana i pitali se što je to? Dok su chia sjemenke nešto popularnije i koriste se u pahuljicama ili čak kao puding, sjemenke lana su zanemarena namirnica na koju biste trebali početi obraćati pozornost. Posebno kad shvatite na koje sve načine ove sićušne sjemenke mogu imati znatne pozitivne učinke na vaše tijelo.

Od poboljšanja probave do smanjenja rizika od bolesti, mnogi su načini na koje konzumacija sjemenki lana može pozitivno utjecati na vaše dugoročno zdravlje.

1. Sjemenke lana pune su vlakana

Ako tražite jednostavan način da povećate unos vlakana, uvrštavanje sjemenki lana u vašu prehranu je odlično rješenje. Jedna žlica sjemenki lana ima gotovo tri grama vlakana što je jednako 11% dnevno preporučenog unosa.

Prema Američkom udruženju za srce, potrebno je unositi 25 do 30 grama vlakana dnevno, a Amerikanci prosječno uzimaju 15 grama. Prehrana s malo vlakana ne samo da loše utječe na vašu borbu s kilogramima već može uzrokovati probavne probleme i čak povećati rizik za razvoj kroničnih bolesti, piše N1.

Dodavanje sjemenki lana za doručak je odličan način za početi. Sjemenke lana možete pomiješati u vašu zdjelicu zobenih pahuljica, staviti u granolu, pomiješati u jogurit ili ga čak staviti u vaš smoothie.

2. Sjemenke lana su bogat izvor omega-3 masnih kiselina

Sjemenke lana su bogate alfa-linoleinskom kiselinom (ALA), vrstom esencijalnih masnih kiselina koje tijelo ne može proizvesti. Jedini način na koji ih možete unijeti je hrana, a sjemenke lana su pune te kiseline, piše N1.

Konzumacija omega-3 masnih kiselina dokazano smanjuje upale u tijelu, što može pomoći prevenciji razvoja kroničnih bolesti. ALA je povezana specifično sa smanjenjem rizika od razvoja srčanih bolesti poput srčanog udara, kao i smanjenjem visokog krvnog tlaka.

3. Sjemenke lana mogu pozitivno utjecati na cjelokupno zdravlje srca

Kao što je ranije spomenuto, ALA može pomoći u smanjenju rizika od razvoja bolesti srca. Prema studiji objavljenoj u časopisu Advances of Nutrition, postoje snažni dokazi da konzumacija ALA-e smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. To je zbog činjenice da je ALA polinezasićena masna kiselina koja ima anitupalne učinke na tijelo i dokazano smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Studije su također pokazale da konzumacija sjemenki lana može pomoći u smanjenju razine kolesterola u krvi. Također, pomažu i u snižavanju krvnog tlaka, što je važno za prevenciju srčanog udara.

4. Sjemenke lana pomažu u probavi

Sjemenke lana popularno se nazivaju prirodnim laksativima, što može pomoći u procesu probave. Studija objavljena u časopisu Nutrition&Metabolism pokazala je da sjemenke lana (kad ih se dodaje u proizvode koji se paku) smanjuje simptome konstipacije, kao i glikemijske i lipidne razine, za one s dijabetesom tipa 2.

5. Sjemenke lana pomažu održavanju tjelesne težine

Održavanje zdrave težine je važno da bi vaše tijelo bilo dugoročno zdravo, stoga ucvrštavanje sjemenki lana u vašu prehranu može biti ključno za održavanje zdrave težine. Također, vlakna u sjemenkama lana vam mogu pomoći da se duže osjećate sitima, piše Eatthis.

/HMS/

error: Content is protected !!