Na današnji dan, prije točno 30 godina u sarajevskom naselju Pofalići, snajperskim hicem s Grbavice ubijen je Dževad Begić Đilda, legendarni vođa navijača Nogometnog kluba Željezničar.

Tog 11.srpnja 1992. godine snajperskim hicima je ranjeno nekoliko civila nadomak raskrsnice u sarajevskom naselju Pofalići, a čim je čuo vapaje za pomoć, Đilda je krenuo pomoći jednoj ranjenoj ženi.

Nažalost, tijekom pružanja pomoći ženi, srpski agresor, ili bolje rečeno kukavica sa snajperom u rukama je zauvijek prekinuo život tada 26-godišnjeg vođe navijača Željezničara.

Đilda je živio za klub s Grbavice, bio je prijeratni vođa navijača Željezničara, popularnih Manijaka i poznat širom bivše države.

Po izbijanju rata uzeo je pušku u ruke kako bi branio svoje sugrađane od agresora, a sudbina je htjela da pogine u neposrednoj blizini Grbavice. Posthumno je dobio priznanje Zlatni ljiljan.

Dževadov brat Izet je poginuo na sarajevskom brdu Žuč u prosincu 1992. godine, također od snajperskog hica, a po njima dvojici ulica u sarajevskom naselju Koševsko Brdo nosi naziv “Braće Begić”.

Navijači Željezničara godinama tradicionalno organiziraju malonogometni turnir u Đildinu čast, a danas u 19 sati će kod spomen obilježja obilježiti 30. godišnjicu od njegove pogibije.

izvor: klčix.ba

error: Content is protected !!