Više slobodnog vremena tijekom pandemije, na mladu odgojiteljicu Teu Mariju Šantić djelovalo je oslobađajuće i tada je osmislila pomagalo koje će sadržavati kreativne predmete i igre za djecu kako bi se lakše nosili s nelagodnim emocijama.

Tea Marija Šantić mlada je odgojiteljica i psihoterapeut u edukaciji pod supervizijom. Objedinila je znanja koja posjeduje iz obje profesije i stvorila “Kućicu Smirilicu”. Originalno je to i jedinstveno pomagalo za osnaživanje emocionalne inteligencije djece.

– Čini mi se da danas u društvu previše naglasak stavljamo na razvoj kognitivnih vještina, a emocionalna pismenost je zato zanemarena. Misao da je s emocionalnim opismenjavanjem djece potrebno krenuti čim prije – bila je motivacija za započeti stvaranje kućice smirilice, kaže Tea Marija Šantić.

U kutijici “Kućice Smirilice” nalazi se 11 različitih kreativnih predmeta poput igara, aktivnosti i strategija za otpuštanje napetosti djeteta.

– Jedan od posebno dragih djeci predmeta se zove Gnječko. Gnječko je sadržaj za otpuštanje napetosti, kao antistresni alat koji služi za fizičko otpuštanje napetosti. Skuplja se čvrsto u šahu i otpušta i na taj način otpušta zarobljenu energiju ili napetost u tijelu djeteta, dodaje.

Kućica kolijevka, sigurna luka

Tea Marija pomno je osmislila dizajn kutije koji je simbolična naziva “kućica” i u obliku kolijevke. A namijenjena je djeci u dobi od tri do devet godina. Zamišljena je kao sigurna luka u koju se dijete uvijek može vratiti kada osjeti nemir i u izazovnim situacijama. A kolijevka simbolično predstavlja osjećaj mira i sigurnosti, ljulja se i ima meditativno i umirujuće djelovanje, objašnjava Tea Marija Šantić.

Kutijica okuplja predmete na jednom mjestu tako da dijete može posegnuti za njima kada god poželi. Na taj način može si pomoći kada se nalazi u nekoj uznemirujućoj situaciji. U početku će djetetu biti potrebno usmjeravanje roditelja. 

Ova odgojiteljica i psihoterapeutkinja raznim aktivnostima pomaže roditeljima i djeci. Slobodno vrijeme najviše provodi osnažujući samu sebe i istražujući nove načine kako pomoći drugima. To je ispunjava posebnom energijom, kaže.

– Ovo što ja radim je zapravo vrlo kreativno, što je sastavni dio mene. Tako da ne mogu reći da je to neki posao. To je baš posvećenost i nešto o čemu istinski uživam i radim sa strašću. Tako da to nije posao koliko poziv, kaže Tea Marija.

Uz Gnječka, Olujka i ostalu ekipu, doživljaji svijeta su ljepši, a djeca nelagodne emocije lakše prebrode.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!