Zašto se Marina Kovač iz Zaprešića doselila u mjesto Vrh na otoku Krku? Kako s prijateljicom brine o 84.000 grmova smilja, kadulje i lavande.

Prije sedam godina Marina Kovač, bivša košarkaška reprezentativka, odlučila je preseliti iz Zaprešića u mjesto Vrh na otoku Krku. Tamo je kupila zemlju i posadila 84.000 sadnica smilja, lavande kadulje i ružmarina. U svemu joj je pomogla prijateljica, također košarkašica, Nives Matić. Njih dvije sada prkose hrvatskoj birokraciji i nastoje svojim eko proizvodima zauzeti mjesto na velikom i sve zahtjevnijem tržištu.

– Posla je preko cijele godine. ne stignemo sve u cijelom ciklusu odraditi. Uvijek treba još nešto napraviit, ali evo različito je od obrade zemljišta do destiliranja, berbe krajnjih proizvoda, plasiranja na tržište, marketinga, raznovrsno je zanimljivo je i evo uživamo, istaknula je Kovač.

No, razvoj maloga OPG-a, u koji su ove dvije mlade žene uložile svoja sredstva, ometa hrvatska birokracija.

– Problem je stalno mijenjanje nečega, stalno neke nove ideje, stalno nešto novo, stalno neki obrazac, stalno ti fali još jedan papir nema nikakve  konstante, navela je Matić.

Cijeli posao dodatno im je posljednjih nekoliko godina otežao i ekstreman pad cijene smilja. Iz tog su se razloga okrenule i proizvodnji proizvoda od kadulje , lavande, lovora i ružmarina. Nažalost, konkurentni proizvodi iz inozemstva po kvaliteti zaostaju za domaćima, koji su pak zbog cijene mnogim našim građanima nedostupni.

No, ove dvije Zaprešićanke, male poduzetnice, ne odustaju. Njihovi proizvodi certificirani su u Nastavnom zavodu dr. Andrija Štampar pa prirodna kozmetika, bez aditiva i umjetnih konzervansa, privlači sve više kupaca.

– Brand je prepoznat, ideja je bila da imamo samo plantažu smilja i da prodajemo zelenu masu, rekla je Kovač te dodala kako se sedam godina prilagođavaju situaciji, upoznavanju otoka, života, potreba turista i ljudi.

Nadaju se uskoro započeti izgradnju edukativnog centra usred mirisnoga raja, kako mu tepaju Monika i Nives. Dodajmo ovim optimističnim planovima i podatak kako je otok Krk nerijetko hrvatski rekorder po broju gostiju – uglavnom Nijemaca, Slovenaca i Austrijanaca pa će mnogi od njih naći put prema Vrhu i mirisnoj oazi smilja i lavande.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!