Postoji više od 100 vrsta karcinoma, a prema američkom Nacionalnom institutu za rak, “2022. godine otprilike 1.9 milijuna ljudi imat će dijagnosticiran rak u Sjedinjenim Državama.” Ne postoji jedinstveni uzrok raka, ali čimbenici poput genetike, ekoloških i zdravstvenih navika igraju veliku ulogu.
“Rakovi su među prva tri vodeća uzroka smrti u SAD-u i vodeći uzrok smrti na globalnoj razini. Mnogi se karcinomi srećom mogu otkriti ranije, a nekoliko vrsta može se rano spriječiti promjenama u svakodnevnim rutinama i načinu života”, kaže dr. Jagdish Khubchandani, dr. MBBS, profesor javnog zdravstva na sveučilištu New Mexico.
Pušenje i konzumacija alkohola
Dr. Khubchandani kaže: “Više od desetine odraslih u SAD-u trenutno puši, a više od milijardu ljudi širom svijeta redoviti su pušači. Pušenje je povezano s mnogim zdravstvenim problemima (npr. srčane bolesti), ali posebno je povezano sa širokim rasponom vrsta raka. Smanjenje pušenja duhana ili prestanak pušenja može imati veliki utjecaj na smanjenje rizika od ovih karcinoma. Slično tome, izbjegavanje pasivnog pušenja može značajno smanjiti rizik od raka. Često se govori o zdravstvenim prednostima određenih vrsta alkohola, ali dugotrajna i prekomjerna konzumacija alkohola također je povezana s raznim vrstama raka, piše N1.
Zračenja
Dr. Khubchandani navodi: “Ultraljubičasto ili ionizirajuće zračenje vrlo su česta u blizini ljudi. Ta zračenja oštećuju naše stanice i DNK uzrokujući abnormalno razmnožavanje stanica, odnosno rak. Solariji su čest izvor takvih oštećenja stanica ljudskog tijela posebno u slučaju raka kože (slično prekomjernom izlaganju suncu)”.
Konzumacija mesa
“Nisu sve vrste mesa opasne ili povezane s rakom”, naglašava dr. Khubchandani. “To ovisi o vrsti mesa, aditivima i načinu kuhanja. Na primjer, određene otrovne kemikalije poput policikličkih aromatskih ugljikovodika, koji oštećuju naše mehanizme umnožavanja stanica, proizvode se kada se mišićno meso kuha na vrlo visokim temperaturama (npr. Prženje u tavi ili pečenje na žaru izravno iznad plamena). Ograničavanje konzumacije crvenog i prerađenog mesa može dodati i druge zdravstvene koristi”, piše portal Eatthis.
/HMS/