U Hrvatskoj svakog sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što čini 24 osobe dnevno ili oko 9 tisuća godišnje. Neki životi ipak se mogu spasiti brzom reakcijom, a kako bi što više građana znalo izvoditi kardiopulmonalnu reanimaciju, Zaklada Hrvatska kuća srca provodi akciju Oživi me. 

Osoba je bez svijesti i ne diše. Zovemo hitnu pomoć, do njezina dolaska postupak reanimacije može biti presudan. Edukacija o osnovnim postupcima oživljavanja održava se danas i u središtu Zagreba. U sklopu akcije “Oživi me” građani svladavaju postupak prve pomoći pri opstrukciji dišnog puta i utapanju.

Osim toga, mogu dobiti savjete nutricionista i izračun indeksa tjelesne mase. Sve kako bi osvijestili važnost brige za zdravlje, jer u Hrvatskoj svakoga sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja. Za učenje je danas bilo mnogo zainteresiranih, uz svladavanje postupka reanimacije, rukovali su i automatskim vanjskim defibrilatorom.

– Ono što trebamo raditi je ključ, radimo trideset puta reanimacije srce i onda nakon toga radimo dva upuha. (…) Akciju provodimo od 2014. godine, educirali smo više od 6 tisuća građana laika, zapravo onih koji mogu spasiti ljudski život u slučaju srčanog zastoja. Kao što smo rekli, on se najčešće događa izvan zdravstvene ustanove, rekla je Ivana Portolan Pajić, voditeljica Odjela za zdravstvo Grada Zagreba.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!