Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da Iran planira isporučiti Rusiji stotine bespilotnih letjelica za rat u Ukrajini. Sullivan tvrdi da neki od tih dronova imaju borbene sposobnosti, piše BBC.

“Informacije koje je primio SAD sugeriraju da se Iran priprema obučiti ruske snage za korištenje bespilotnih letjelica. Nije jasno je li Iran dronove već isporučio”, rekao je Sullivan.

Dronovi su odigrali važnu ulogu u ratu između Rusije i Ukrajine. Prošlog tjedna Ukrajina je tražila donacije tisuća dronova kako bi pomogla svojim vojnicima. Obje strane koriste dronove kako bi uočile neprijateljske položaje te zatim pomogle u usmjeravanju i ispravljanju vlastite artiljerije na cilj.

Sullivan: Hutski pobunjenici koristili iranske dronove za napad na Saudijsku Arabiji

Kremlj je priopćio da će ruski predsjednik Vladimir Putin otputovati 19. srpnja u Teheran. Očekuje se da će se sastati s predsjednikom Irana Ebrahimom Raisijem i turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom radi mirovnih pregovora o Siriji.

U međuvremenu, glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova, Nasser Kanani Chafi, rekao je da je tehnološka suradnja s Rusijom prethodila ratu u Ukrajini, izvještava iranska novinska agencija Fars.

“Nedavno nije bilo nikakvog posebnog razvoja u ovom odnosu”, dodao je Chafi koji nije ni potvrdio ni opovrgnuo tvrdnju SAD-a u vezi dronova.

Sullivan je primijetio da su hutski pobunjenici u Jemenu ranije koristili iranske dronove za napad na Saudijsku Arabiju. Izrael vidi Iran kao svoju najveću regionalnu prijetnju. Od početka rata, SAD i drugi saveznici isporučili su Ukrajini oružja u vrijednosti od milijarde dolara.

Sullivan je rekao da će SAD nastaviti održavati učinkovitu obranu Ukrajine.

Izvor:index.hr

error: Content is protected !!