Nakon što je u medije procurio prijedlog novih naziva mostarskih ulica, umjesto onih koje se zovu po ustaškim dužnosnicima, uslijedile su reakcije.

Podsjetimo, prema prijedlogu Povjerenstva kojeg čine gradonačelnik Mario Kordić (HDZ), predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić (SDA), Zlatko Guzin, (SDA) predsjednik Kluba Bošnjaka, Vlatko Marinović, predsjednik Kluba Hrvata i Velibor Milivojević (SNSD), predsjednik Kluba Srba i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća dosadašnja ulica Mile Budaka ubuduće bi se zvala Ulica Alekse Šantića, a ulica Vokića i Lorkovića Ulica Tina Ujevića.Ulica Đure Spuževića promjenila bi naziv u Ulicu Ismeta Ice Voljevice, dosadašnja ulica Tabornika Ive Zelenike zvala bi se Ulica Ciglana. Također, dosadašnja ulica Rafaela Bobana mijenja naziv u ulicu Fra Ljudevita Laste, dok ulica Jure Francetića mijenja naziv u Humska ulica.

Nakon što se medijima pojavila snimka na kojoj fra Ljudevit Lasta poziva Hrvate da budu “Za dom spremni”, prijedlog da se jedna od mostarskih ulica nazove po ovom franjevcu, bez sumnje neće biti prihvaćen. I dok Humska ulica ima povijesno opravdanje, jer nije riječ samo o toponimu, već i predosmanskom nazivu Hercegovine, nameće se pitanje zbog čega bi se jedna od ulica zvala Ciglana, kada imamo toliko velikana koji su proslavili Mostar i Hercegovinu u svijetu i kojima se Grad može odužiti dajući imena ulica po njima.

Među takvima su jedan od najprevođenijih bosanskohercegovačkih i hrvatskih pisaca Anđelko Vuletić, (rođen u Ravnom) naš Nobelovac Vladimir Prelog, hrvatski znanstvenik svjetskog glasa Ruđer Bošković, također porijeklom iz Hercegovine, pa književnik Nikola Šop, rođen u Jajcu. Tu su i čuveni mostarski slikari i kipari; Vlado Puljić, Krešimir Ledić, Florijan Mićković,…

Mostar ima Zagrebačku, Splitsku, Dubrovačku i Vukovarsku ulicu. Zar nije nepravedno da nema Osječku ili Slavonsku. Nebrojno je Hercegovaca koji su odselili u Osijek i Slavoniju “trbuhom za kruhom”. Veze Mostara i Osijeka nedavno su dodatno učvršćene sporazumom o prijateljstvu ova dva grada. Dovoljno da Osijek ili Slavonija dobiju ulicu u Mostaru.

Jedna od mostarskih ulica mogla bi nositi naziv Ulica BMV-a. Time bi odali počast živućim nogometnim legendama. po kojima je Mostar bi poznat u cijeloj bivšoj državi (Bajević, Marić, Vladić). Taj prijedlog osim što je raritetan, vjerujem bio bi prihvaćen od svih, a odražavao bi ne samo sportski već i višenacionalni karakter Mostara.

Vijećnica Naše stranke Irma Baralija s pravom je prigovorila što među prijedlozima Povjerenstva nema ni jedne ulice koja bi nosila naziv po nekoj od zaslužnih žena iz Mostara ili Hercegovine.

-Izgleda da je u Mostaru lakše dobiti ulicu ako si cigla nego žena, duhovito je prokomentirala Barajlija prijedlog Povjerenstva.

Gradski vijećnici, kada u četvrtak budu raspravljali o novim nazivima ulica trebali bi razmisliti o tome da jedna od mostarskih ulica dobije naziv po nekoj od zaslužnih Mostarki.

Nadati se kako će za dva dana ulice koje nose nazive po dužnosnicima NDH, marionetskoj nacističkoj državi, konačno dobiti nova imena, čime će, nakon toliko godina biti skinuta teška hipoteka i ljaga s grada na Neretvi.

U Mostaru će nakon toga ostati samo jedna ulica koja nosi naziv po masovnom ubojici- Josipu Brozu Titu, kojeg je njemački Bild proglasio odgovornim za smrt milijun ljudi. Nadati se kako će doći vrijeme da se i ova ulica nazvana po jugoslovenskom diktatoru promijeni.

Izvor:/HMS/

error: Content is protected !!