Utakmicom Posušja i Veleža u petak bit će otvorena nova sezona Premijer lige Bosne i Hercegovine uoči koje je veoma teško prognozirati bilo što. Konačni rasplet u Premijer ligi veoma teško je prognozirati svake sezone, a za predstojeću to važi posebno. Pred nama je sezona u kojoj veliki broj timova pretendira na najviši plasman, a brojne ekipe žele popraviti “mrlje” iz prošle sezone.

Branitelj titule Zrinjski i u novu sezonu ulazi kao favorit i ekipa s najvišim ambicijama. Mostarski Plemići prošlu sezonu okončali su u nezapamćenom stilu, ovjerivši titulu sedam kola prije kraja.

Zrinjski je prošlu sezonu učinio manje zanimljivom, a jedino izvjesno je da će ekipa Sergeja Jakirovića ciljati na identičan ishod iako ima obaveze igranja u Evropi i tu gaji ozbiljne ambicije.

Plemići su zadržali okosnicu tima i doveli nekoliko ciljanih pojačanja poput Švicarca Karima Gazzette, napadača Nikole Mandića iz Rudara, mladih Petra Sučića i Marija Ćužea…

Silno pojačano Sarajevo želi pokvariti Zrinjskom planove. Nakon sezone za zaborav, ekipu je preuzeo Feđa Dudić i napravio rez na Koševu gdje su stigla brojna pojačanja.

Marin Aničić, Nemanja Tomašević, Vlatko Drobarov, Adnan Džafić, Frane Čirjak, Muhammed Musa, Ivan Ikić i Nardin Mulahusejnović pridružili su se Bordo timu uz brojna pojačanja iz Akademije FK Sarajevo. Ekipu je napustio veliki broj igrača od kojih su neki godinama nosili igru koševskog tima poput Krste Velkoskog, Anela Hebibovića, Amera Dupovca…

Što tek reći za promjene u Borcu. Uz novog trenera Nenada Lalatovića, na Gradski stadion u Banju Luku stigao je dvocifren broj novih igrača i Banjalučani također ciljaju najviši plasman. Među najzvučnijim imenima su povratnici u bh. nogomet Benjamin Tatar i Goran Zakarić. No, Borac bi mogao žestoko uzdrmati šokantan rezultat i ispadanje iz Evrope od predstavnika Farskih Otoka B36 Torshavna.

Bit će zanimljivo vidjeti šta može Amar Osim uraditi s Veležom. Najtrofejniji bh. stručnjak preuzeo je mostarski klub koji je u naletu. Nakon prekida “suše” bez Evrope, a onda i bez trofeja, Velež cilja visok plasman.

Željezničar možda nije veliki favorit za titulu prvaka, ali najtrofejniji klub ne smije se otpisati nikad. Plavi uz dosta optimizma ulaze u novu sezonu, a ekipa nije doživjela velike promjene. Lijevu stranu pojačao je Brazilac Clarismario Santos Rodriguez i već pokazao da će biti ozbiljno pojačanje.

S novim trenerom u sezonu ulazi i Tuzla City. Plavi iz Tuzle napravili su najveći uspjeh plasiravši se u Evropu, a sada žele i korak dalje te s Draganom Jovićem možda napasti i sam vrh.

Brojne nedoumice predstavlja ekipa Širokog Brijega koja je dovela veliki broj novih igrača, ali i ostala bez najzvučnijeg imena Ivana Ikića koji je prešao u Sarajevo. Adekvatno se pojačalo Posušje, dok je teško prognozirati koliko mogu Sloboda Leotar u narednoj sezoni.

Nove ekipe u društvu najboljih su Igman Konjic i Sloga Meridian. Igman je doveo nekoliko provjerenih imena u bh. nogometu poput Petra Boje, Amera Dupovca i Anela Hebibovića i mogao bi biti prijatno iznenađenje.

Zanimljivo, liga kreće uz pravu “zbrku” oko terena. Ono što je veoma pozitivno, jeste da se grade travnjaci na bh. stadionima, a to će izazvati određene rokade na startu pošto brojni timovi neće igrati na svojim terenima.

Trenutno su radovi na Tušnju, Gradskom stadionu u Banja Luci i Vrapčićima, tako da ekipe domaćini neće igrati na tim terenima. Također, do kraja godine krenut će rekonstrukcija stadiona Asim Ferhatović Hase i Pod Bijelim Brijegom, tako da će i Sarajevo i Zrinjski u određenim trenucima mijenjati mjesto dočeka susreta.

Također, radi se na stadionima novajlija koji nemaju uvjete za Premijer ligu pa su morali prijaviti zamjenske terene tako da Igman i Sloga neće igrati u Konjicu, odnosno Doboju tako da je zbrka potpuna.

izvor: klix.ba

error: Content is protected !!