Danas je u Veljacima proslavljen blagdan sv. Ilije Proroka.

Prije Svete mise upriličena je svečana procesija s kipom sv. Ilije, pjevanjem litanija, predvođena ministrantima, svećenicima i narodom.

Svečano misno slavlje predvodio je fra Tomislav Hrstić, župnik župe Svete Trojice u Splitu u koncelebraciji više svećenika.

U prigodnoj propovijedi fra Tomislav je govorio o starozavjetnom proroku sv. Iliji i njegovom životu, te to vrijeme usporedio s našim, današnjim vremenom.

Podsjetio je kako su i u Ilijino vrijeme mnogi otpali od vjere.

„Svi su opet pali u grijeh, svi se priklonili lažnim bogovima, veliki otpad. Draga braćo i sestre, nije li nešto slično i u naše vrijeme, u ovoj našoj zapadnoj kulturi i civilizaciji, kada se najprije odričemo svoje vjere. Ovih dana čuo sam da je broj muslimana premašio broj katolika u svijetu. Jedan kolega koji ide u Njemačku raditi na župu kaže kako je u prvih šest mjeseci u Njemačkoj 360 tisuća ljudi napustilo crkvu. Crkve postaju sve više muzeji, zabave, prilika u kojoj se čovjek drukčije osjeća nego kad se moli i posvećuje Bogu. Koji su to Baali današnjeg vremena na koje mi pristajemo. Sve zbog jednog jadnog poreza, načina da se odreknemo ponekog novčića u životu i to u drugu svrhu iskoristimo. Sve toga braćo i sestre ima. Sve je to i Ilija vidio, umorio se i poželio umrijeti, potužio se Bogu, žalosna mu je bila duša…“, rekao je među ostalim u propovijedi fra Tomislav Hrstić.

Ispričao je i zanimljivu priču o fra Iliji Barišiću koji 50 godina radi kao misionar u Kongu.

Na kraju misnog slavlja veljački župnik fra Goran Ćorluka zahvalio se predvoditelju misnog slavlja, ostalim svećenicima koji su koncelebrirali – fra Mihaelu Mariu Tolju, fra Iki Skoki, fra Dariu Dodigu, fra Željku Grubišiću, fra Petru Ljubičiću, fra Ivanu Borasu i dvojici bogoslova, ministrantima, pjevačima, te svima ostalim koji su pomogli da proslava sc. Ilije prođe u najboljem redu.

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!