Ljetno savršenstvo! Osvježavajući i lagan kolač s marelicama, svježim sirom i fantastičnim Curdom od limuna i marelica!

Sastojci

Lemon curd s marelicama
  • 2 jaja
  • 150 g šećera
  • 55 g maslaca
  • 150 g zrelih marelica
  • sok i korica 1 nešpricanog limuna
Prhko tijesto
  • 250 g glatkog brašna
  • 10 g oštrog brašna
  • 225 g maslaca
  • 2 žutanjka
  • 75 g šećera
Nadjev od sira
  • 500 g svježeg sira
  • 100 g šećera
  • 3 žlice griza
  • naribana korica 1 limuna
  • 2 bjelanjka
  • 120 g curda od limuna i marelica
Ostalo
  • nekoliko marelica
  • 1 prozirni preljev za torte

Priprema

PRIPREMA LEMON CURDA S MARELICAMA

Marelice dobro operite i očistite od koštica. Stavite ih u manju posudu, ulijte toliko vode da ih pokrije i kuhajte oko 5 minuta da marelice omekšaju, ali pripazite da se ne raspadnu.
Omekšale mrelice procijedite pa izmiksajte štapnim mikserom, prenosi Slatki svijet.

Pire od marelica pomiješajte s limunovom koricom i sokom, šećerom, jajima te maslacem kojeg ste narezali na listiće. Kremu kuhajte na pari 20-25 minuta, neprestano miješajući, dok se ne zgusne toliko da na poleđini žlice ostane deblji trag. Kuhani curd procijedite kroz gusto cjedilo da odstranite limunovu koricu. Dio curda odvojite za pripremu kolača, a ostatak spremite u čistu i steriliziranu staklenku. Kada se krema ohladi, dobro zatvorite staklenke i čuvajte u hladnjaku 2-3 tjedna (zbog jaja nije preporučljivo čuvati je duže od toga).

PRIPREMA KOLAČA S MARELICAMA I SIROM

Žutanjke pjenasto umutite sa šećerom, dodajte hladni maslac narezan na listiće te pomiješajte obje vrste brašna. Rukama umijesite tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i spremite u hladnjak barem na 45 minuta.

Rashlađeno tijesto razvaljajte u krug promjera cca 28 cm. Tijesto prebacite u namaščen kalup promjera 24 cm i utisnite ga prstima tako da i stranice kalupa budu skroz prekrivene tijestom.

Tijesto zapecite 10-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C.

Za pripremu nadjeva svježi sir izmiksajte sa šećerom i grizom. Dodajte 1 žlicu pripremljenog (i ohlađenog) curda i limunovu koricu pa još jednom sve dobro promiješajte. Na kraju lagano umiješajte čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka.

Smjesu ulijte u kalup s lagano zapečenim tijestom, poravnajte i pecite na 180°C još cca 30 minuta. Čačkalicom probodite tijesto, ako nema tragova, gotovo je. Nadjev će prilikom vađenja kolača biti drhtav, ali hlađenjem će se stisnuti.

Preko ohlađenog kolača posložite očišćene i na tanke šnite narezane marelice. Kolač prelijte svijetlim preljevom za torte i spremite u hladnjak da se dobro ohladi prije posluživanja, najbolje preko noći!

Ostatak lemon curda s marelicama možete poslužiti kao preljev uz ovaj kolač!

Izvor: narod.hr/slatkisvijet.com

error: Content is protected !!