Ljubuški pjesnički maraton, jedinstveni festival poetske riječi  u BiH, i ove će godine okupiti mnoštvo pjesnika iz BiH i Hrvatske, oni će u subotu (30.srpnja) u Zavičajnom domu u starom Hardomilju čitati svoje pjesme.

Program počinje u 21 sat, a trajati će do kasno u noć.

Tim povodom u programu Radija Ljubuški ugostili smo prof. Matu Grbavca, organizatora ove manifestacije.

„Ovo je jedna jedinstvena pjesnička manifestacija u BiH, a i šire. Sedam godina već traje. Radi se o prezentiranju onoga što čini duhovne i spoznajne vrijednosti čovjekove. Dosada su se 23 pjesnikinje i pjesnika prijavili na sudjelovanje. Isto me veseli da se proširuje krug onih koji prvi put dolaze. Na primjer, iz Splita nam dolazi pet novih pjesnikinja i pjesnika koji se prvi put pojavljuju na Ljubuškom pjesničkom maratonu. Iz Zadra i Imotskog nam dolaze izvanredni pjesnici. Uz sve to, već godinama imamo jednu uhodanu ekipu koja jedva čeka da se pojavi na maratonu. Također me veseli da će se ove godine prvi put pojaviti „mlada garda“, oni koji tek pripremaju svoje prve zbirke pjesama. Na primjer, to je Emilija Grbavac koja studira u Sarajevu, ove godine je po prvi put dobila nagradu na Šimićevim susretima, tu je i Josipa Boras koja već zaokružuje svoju prvu zbirku pjesama. To je vrijednost koju moramo spomenuti…“, nabrojio je prof. Mate.

On dodaje da je maraton koncipiran na način da će svi pjesnici redom izlaziti pred publiku i čitati svoja djela.

„Idemo po krugovima. Počinjemo u 9 sati zalaskom sunca, a kada ćemo završiti ovisi od onih koji iznose i recitiraju svoju poeziju i onih koji uživaju u njoj. Jedan krug ide na način da svi sudionici pročitaju jednu svoju pjesmu, potom ide drugi krug gdje svi opet čitaju po jednu pjesmu, a koliko će biti krugova zavisi od sudionika. S obzirom da nema pravila koliko svatko može puta izlaziti i čitati svoje pjesme, to znači da se na ovoj manifestaciji sudionici mogu pjesnički daleko potpunije predstaviti sa svojim pjesničkim ostvarenjima“, pojašanjava prof. Grbavac.

On se u razgovoru za Radio Ljubuški osvrnuo i na nedavno objavljeni Ljubuški pjesnički zbornik, te je govorio o dugoj tradiciji poezije u Ljubuškom.

Detaljnije poslušajte u audio prilogu

Ivan Herceg / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!