Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je očigledno da Christian Schmidt, koji nelegitimno vrši funkciju visokog predstavnika, ispunjava želje sarajevskih stranaka i oporbe u Republici Srpskoj i da ono što je nametnuto, nema nigdje na svijetu.

Dodik je za “Glas Srpske” rekao da je odustajanje Schmidta od namjere da promijeni Izborni zakon na način da olakša legitimno predstavljanje u Domu naroda Federacije BiH (FBiH), dokaz da njegovim akcijama upravljaju sarajevski političari, a da će sve dovesti do još veće majorizacije Hrvata u FBiH.

S druge strane, za nametnute takozvane tehničke izmjene Izbornog zakona koji bi trebalo da spriječe govor mržnje, sve vidove neprimjerenog ponašanja u kampanji kao i zloupotrebu javnih resursa, Dodik ističe da je Središnjem izbornom povjerenstvu sada dana “inkvizicijska uloga”.

“Ako američki predsjednik ide u kampanju za drugi mandat, onda on koristi sve resurse, najviše iz sigurnosnih razloga”, istaknuo je Dodik.

On je rekao da je “Schmidt neovlašćen i neizabran, te da ga ne priznaje Vijeće sigurnosti UN, što je primarno mjesto nepriznavanja”.

“Nismo se mi tu nešto uzdigli. Nije suglasna Rusija, nije Kina, nije ni mnogo drugih zemalja, ali se to predstavlja kao neki problem nas ‘buntovnika’. Kako da te prihvatim kad te nije Vijeće sigurnosti imenovalo? Ali i da je imenovan, nema pravo ovo raditi. I sada je pokazao da je isključivo na muslimanskoj strani”, naveo je Dodik.

On je dodao da “Schmidt govori da je došao ovdje da zaštiti građane i da to nije točno”, ističući da “Schmidt mora štititi Daytonski sporazum, a ne građane”.

“A on krši Ustav, ovo je sve antidejtonski, urušena je sva priča o demokraciji. Nekoliko zapadnih zemalja želi disciplinirati ovaj prostor. Prvo, to je eksperiment, koji neće uspjeti. Sve je oskrnavljeno”, naglasio je Dodik.

On je rekao da ne želi prihvatiti narative koje Zapad nameće.

Odgovarajući na pitanje hoće li poštovati nametnute odredbe, Dodik je rekao da postoji konsenzus svih faktora u Republici Srpskoj da se zbog nametanja bilo kakvog zakona “postigne dogovor da ne izlazimo na izbore i da ih organiziramo samo na prostoru Srpske”, navodeći da bi on to prihvatio.

“Nastavit ćemo pravnu borbu, ali i u takvim okolnostima ćemo pobijediti. Imamo istraživanja koja nisu naša, došla su sa strane, koja govore o određenim rezultatima, optimistična su, ali treba još mnogo raditi”, naglasio je Dodik.

On je rekao da je SNSD blizu apsolutne podrške za sastav parlamenta.

“Željka Cvijanović i ja ne bi trebali imati problema u pojedinačnim kandidaturama, ali se treba raditi, i mi radimo. Mi smo sve svoje turbine upalili i krenuli”, rekao je Dodik.

Dodik, koji završava mandat u Sarajevu, istaknuo je da BiH nije bilo ni prije njega, a neće je biti ni poslije.

/HMS/

error: Content is protected !!