Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik u intervjuu za “Glas Srpske” govorio je o mnogim temama. Između ostalog, rekao je da se želi povući iz Predsjedništva BiH.

Kazao je i da bi prihvatio da stranke iz manjeg bh. entiteta ne izađu na Opće izbore i da se oni organiziraju samo na području RS-a, ali uz uvjet da postoji dogovor svih stranaka.

“Ali ako bismo se povukli, onda bi na izbore izašli oni koji žele, a to je opozicija, a stranci bi ih verificirali. Tako da smo prisiljeni sudjelovati u toj priči. Nastavit ćemo pravnu borbu, ali iu takvim okolnostima ćemo pobijediti. Imamo istraživanja koja nisu naša, došla su izvana, koja govore o određenim rezultatima, optimistična su, ali treba još puno toga učiniti. SNSD je blizu apsolutne podrške za sastav parlamenta, Željka Cvijanović i ja ne bismo trebali imati problema u pojedinačnim kandidaturama, ali treba raditi, i radimo. Uključili smo sve turbine i krenuli. Nama nije problem ispoštovati ono što je nametnuto, iako se prijeti da će, navodno, Milorad Dodik, ako bude koristio automobil Predsjedništva i išao na miting, biti skinut sa liste. Milorad Dodik u Predsjedništvu vozi auto koji je kupila stranka, imamo prometnu dozvolu SNSD-a. Nisam htio kupiti auto tamo u Sarajevu. U mom mandatu nije kupljeno niti jedno vozilo u Predsjedništvu. Stoga ću u kampanju ići stranačkim automobilom”, rekao je Dodik za “Glas Srpske”.

Na pitanje postoje li točne špekulacije da će on za svog mandata odstupiti iz Predsjedništva i to mjesto prepustiti nekome iz parlamenta BiH, Dodik je odgovorio:

“To je. Razgovarali smo o tome unutar stranke, ali ponekad moram prihvatiti stavove svojih kolega. Rekli su da nije dobro vrijeme za to. Naši ljudi u institucijama BiH su pokazali kakva je BiH moguća, da je ne mogu stvoriti centralizacijom. Sada zapadnjaci traže oslobađanje. Zašto deblokirati? Radimo u skladu s Ustavom. Nećemo im ispunjavati želje. Najozbiljniji trenutak kada smo razgovarali o mom povlačenju bio je u ožujku ove godine, ali smo nakon rasprave u stranci odustali.”

Dodik je za Glas Srpske komentirao i druge teme iz svog mandata u Predsjedništvu, sastanke s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, Pelješki most, odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, nabavku helikoptera…

Izvor:N1

error: Content is protected !!