U Hrvatskoj su jučer stupile na snagu izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima se pobliže pojašnjavaju obveze vlasnika električnih vozila i definiraju kazne za kršenje prometnih propisa.

Budući da su izmjenama zakona i električni romobili uključeni u prijevozna sredstva, oni su definirani kao “osobna prijevozna sredstva”, koja nemaju sjedala, čija je maksimalna brzina 25 kilometara na sat, a ako imaju električni motor, snaga može biti samo do 0, 6 kilovata.

Električni romobili smiju se kretati biciklističkim stazama ili trakama, a ako se kreću površinama namijenjenim pješacima moraju prilagoditi brzinu.

Romobili se smiju voziti lokalnim i nerazvrstanim cestama samo ako su te ceste označene posebnim prometnim znakom.

“Neće se moći voziti cestama s više trakova, za vozače koji to prekrše kazna će biti 1000 kuna. A od 500 do 1000 kuna kazne su za prekršaje na cestama gdje je dozvoljen promet invalidskim kolicima”, rekao je Josip Maraija. N1 Hrvatska , voditelj Službe za cestovni promet MUP-a.

Izmjenama zakona propisano je i da vozači skutera moraju nositi kacige. Ako to ne učine, kazna je 300 kuna, a tijekom vožnje ne smiju nositi slušalice u oba uha. Kazne u slučaju nesreće uzrokovane neprilagođenom brzinom povećane su s 500 na 1000 kuna.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!