Kokain za crnogorsko tržište izuzetno je visoke čistoće, a cijena grama kreće se od 70 do 100 eura, priopćeno je iz Policijske uprave Podgorica.

Iz Uprave policije navode da se može pretpostaviti da će se Luka Bar u narednom periodu u manjoj mjeri koristiti za šverc kokaina.

U Procjeni opasnosti od teškog i organiziranog kriminala u Crnoj Gori ističe se da u odnosu na domaće tržište, prikupljeni podaci pokazuju da je došlo do blagog povećanja broja konzumenata kokaina, pri čemu je postotak konzumenata na razini od 10 do 20 posto u odnosu na ukupan broj korisnika svih vrsta opojnih droga.

Kokain se za potrebe domaćeg tržišta uglavnom doprema iz općina koje gravitiraju jugu Crne Gore, a za prijevoz se dominantno koriste različite vrste prijevoznih sredstava, pri čemu se skriva u vozilu na teško dostupnim mjestima, dok pojedina vozila imaju i posebno dizajnirana mjesta za skrivanje tzv. letvica ili bunkera”, navodi se u policijskom dokumentu.

Iz Policijske uprave ističu da se odnos potražnje i ponude značajno mijenja tijekom ljetne turističke sezone, kada su zabilježene značajne promjene iu dijelu koji se odnosi na cijene opojnih droga namijenjenih lokalnoj distribuciji.

Kokain namijenjen crnogorskom tržištu odlikuje se izuzetno visokim stupnjem čistoće, koji u većini procesuiranih slučajeva iznosi više od 90 posto, navode iz Uprave policije, napominjući da su najčešće supstance koje se koriste za razrjeđivanje kreatin, tetramisol, norkokain, cinamoilkokain i ekgonin metil ester.

“Cijena kokaina namijenjenog uličnoj prodaji kreće se od 35.000 do 40.000 eura po kilogramu, dok se daljnja distribucija vrši po cijeni od 70 do 100 eura po gramu. Tijekom ljetne turističke sezone na području primorskih općina dolazi do je značajno povećanje cijene, pri čemu se cijena jednog grama kokaina kreće od 100 do 150 eura”, navode iz Uprave policije.

U dokumentu se navodi da uspostavljanju stabilne mreže za distribuciju kokaina tijekom ljetne turističke sezone, posebice u općinama na crnogorskom primorju, značajno doprinosi prisutnost visokoplatežne klijentele, kao i razgranata mreža suradnika. bavi se pružanjem raznih vrsta usluga i organizacijom raznih vrsta zabave i noćnog života.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!