Jedan od skrivenih bisera Hercegovine svakako je slap Istup kod Stoca.

Posjetili su ga nedavno Ljubušaci koji su nam ustupili fotografije, a riječ je o vodopadu koji završava na Tabačkom guvnu u kojem se nalazi jezerce sa pećinom.

Prirodni bazeni u podnožju vodopada izuzetno su primamljivi za sve avanturiste i one koji vole uživati u skrivenim ljepotama prirode.

„Radi se o maloj rječnici ili potoku Svilica ispod Ljubljanice, iza Hrguda, sjeverno od Stoca. Slapovi i kaskadni bazeni se protežu na visini od nekih 100-tinjak metara i čine jednu prelijepu harmoniju prirodnog ugođaja prašume, planinskih stijena i vode koja pada u slapovima i prelijeva se preko ogromnih prirodnih kamenica u kojima se može i zaplivati. Pristup samoj lokaciji sa sjeverne strane je avanturistički i dobro je imati opremu za spuštanje i izvlačenje. Na samim slapovima nema signala za mobitel. Usput smo, pored prelijepih slapova i bazena sa hladnom planinskom vodom, našli možda najdeblji hrast u Hercegovini obima preko 5 metara i zlatnu stijenu preko koje se prelijeva voda“, rekao nam je Milan Šumelj, jedan od Ljubušaka koji je posjetio ovu lokaciju.

error: Content is protected !!