Istraga.ba, portal pod kontrolom direktora OSA-e, Izetbegovićevog srednjoškolca Osmana Mehmedagića Osmice piše kako se za sudca Ustavnog suda BiH prijavilo dvoje “istaknutih” kandidata, a jedno od njih bi trebalo biti izabrano umjesto sudca Mate Tadića, koji u kolovozu puni 70 godina, čime mu istječe mandat na toj dužnosti- Zovko Mijan i Sanela Butigan Gorušanović, piše Hrvatski Medijski Servis.

Podsjećamo, upravo je urednik Istrage Avdo Avdić nedavno na Twitter profilu svog portala objavio da se za poziciju sudca Ustavnog suda BiH prijavilo 14 kandidata. To su Boris Barun, Danica Šain, Sanela Butigan-Gorušanović, Ivo Rozić, Zvonko Mijan, Ivan Miličević, Marin Vukoja, Monika Mijić, Zdravko Lučić, Bariša Čolak, Mario Širić, Željka Marković Sekulić, Mirko Miličević i Mile Lasić. Avdić se u tekstu fokusirao samo na dva imena.

Reduciranjem 12 kandidata na dvoje istaknutih, od kojih se jedan prikazuje kao kandidat kojeg podržava HDZ, Istraga sugerira koga će u Zastupničkom domu Parlamenta F BiH podržati zastupnici SDA,  kojima bi se, u preglasavanju Hrvata, trebali pridružiti i zastupnici drugih bošnjačkih stranaka.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH ima devet sudaca. Dvoje sudaca imenuje Narodna skupština Republike Srpske, dok četvero sudaca imenuje Zastupnički dom Parlamenta FBiH, u kojem bošnjačke stranke imaju apsolutnu većinu. Troje međunarodnih sudaca imenuje predsjednik Europskog suda za ljudska prava nakon konsultacije s Predsjedništvom BiH.

Zastupnički dom Parlamenta FBiH trebao bi imenovati sudca Ustavnog suda BiH, koji će zamjeniti Matu Tadića na prijedlog radne skupine u koju su imenovani Mladen Bošković (HDZ BiH), Ismet Osmanović (SDA), Samer Rešidat (DF), Hakija Zajmović (Udruženje sudaca FBiH) i Božana Banduka (Općinski sud Kiseljak).

Istraga.ba, portal pod kontrolom Izetbegovićevog šefa Obaviještajno-sigurnosne agencije BiH problematizira kandidata koji je dugogodišnji registar s ogromnom pravnim iskustvom u Ustavnom sudu BiH Zvonku Mijana, jer je, navodno, kandidat koga podržava HDZ. No, ne problematizira Mijanovu konkurenticu dopredsjednicu VSTV Sanela Gorušanovic Butigan, bivšu sutkinju sa skromnim pravničkim iskustvom u Općinskom sudu u Sarajevu, koja je na problematičan način izabrana u Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće, čija je aktualna dopredsjednica.

Ona bi u Ustavnom sudu BiH trebala predstavljati Hrvate, iako su joj majka i suprug Bošnjaci i prakticira islam. U vrijeme izbora za člana VSTV podržavali su je politički predstavnici bošnjačkog naroda, a posebno se oglašavao Reuf Bajrović, koji se veselio što na mjesto koje je ona zauzela nije izabrana Katica Artuković, iskusna sutkinja iz Širokog Brijega. S  druge strane, dobro upućeni govore da je Artuković tada pobijedila Gorušanovoić Butigan, ali su onda produžili izbore za nekoliko dana kako bi izlobirali izbor Sanele Butigan Gorušanović. Ona je nakon toga i izabrana za dopredsjednicu VSTV BIH.

Istraga piše da bi Sanela Gorušanović Butigan mogla imati potporu sarajevskih tj. bošnjačkih stranaka, te da bi mogla biti imenovana za sutkinju Ustavnog suda BiH.

Inače, dopredsjednicu VSTV-a Sanelu Gorušanović Butigan pratili su samo skandali, počev od toga da je dala visoku ocjenu kćeri svoje kolegice da bi mogla proći za sutkinju Općinskog suda Sarajevo, iako presudu nije uradila za prolaznu ocjenu.

Također, svojevremeno je izjavila kako ne može glasovati za jednog kandidata jer duguje predsjednici Kantonalnog suda u Bihaću zbog lobiranja i osiguravanja glasova u njenom sudu, tj. Kantonalnom sudu u Bihaću.

Kada se Monika Mijić bivša članica VSTV prijavila za sutkinju Ustavnog suda BiH, čitava međunarodna zajednica i udruženje sudaca Federacije su reagirali kako bi ukazali da je to sukob interesa, jer VSTV provodi natječajnu proceduru za izbor sudaca ustavnih sudova.

Zašto sada šuti međunarodna zajednica i Udruga sudaca Federacije BiH, koje je očito pod utjecajem SDA i ostalih bošnjačkih stranaka?

Postalo je, čini se, očito, da niti jedan Hrvat, kojemu su otac i majka Hrvati ne može proći niti na jednu funkciju, jer se traže oni, kojima je jedan od roditelja Bošnjak, po mogućnosti iz Sarajeva.

Ono što je, također, zanimljivo u vezi kandidatkinje Sanele Gorušanović Butigan je i činjenica da joj je prvi rođak sudac Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu Faris Vehabović koji u svojim medijskim istupima promovira velikobošnjačku političku agendu, iako to kao sudac ne bi smio raditi. Također, Vehabović je i povremeni kolumnist na portalu Istraga.ba.

Otud i ne čudi sto Sanela Gorušanović Butigan tako visoko leti. Čudno je što međunarodna zajednica, u ovome slučaju, šuti i što Hrvati ne iziđu na prosvjede, jer očito bošnjački političari se hvale da su se prosvjedima izborili za sve.

/R. I. /HMS/

error: Content is protected !!