Nakon uspješne predsezone, turistički djelatnici u Hercegovini nadaju se još boljoj sezoni, nakon zastoja u protekle dvije pandemijske godine. Većina turista koji dolaze su iz zemalja regije i Europske unije, a većinom se odlučuju za jednodnevne izlete po Hercegovini.

Turistička sezona je počela, Stari grad vrvi turistima, a turistički djelatnici se nadaju da će po posjećenosti uspjeti ponoviti rekord iz 2019. godine.

Još je rano govoriti o rekordima, kažu u Turističkoj zajednici Hercegovačko-neretvanskog kantona, no dobra predsezona ukazuje da bi ovo mogla biti vrlo dobra sezona.

“Možda ćemo teško doći do tih brojki, ali očito je da je to povećanje prilično veliko. Dakle, radi se o nekih, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, oko 50 posto”, kaže zamjenica ravnatelja Turistička zajednica HNK Semir Temim.

Brojne agencije već odavno nude ture kroz Hercegovinu za domaće i strane turiste. Najviše interesa vlada za Mostar, Kravice, Međugorje i Neum. Dnevne ture uglavnom biraju posjetitelji jadranske obale.

“Dođu iz Dubrovnika preko Neuma, posjete Počitelj, eventualno Blagaj, razgledaju Mostar, malo ručaju u Starom gradu i vrate se. Ako dolaze iz Splita, to je često na relaciji Međugorje-Mostar. Imamo dosta vinarija, vinarije, vinarije, vinarije, vinarije, vinarije, vinarije, vinarije, vinarije, vinarije, vinarije, vinarije, vinarije, vinove loze”, rekao je. tamošnje vinske ture”, kaže Sanja. Kaljužny, voditeljica poslovnice turističke agencije.

Grupu turista smo zajedno s vodičem iz agencije zatekli u obilasku Starog grada. Došli su iz raznih krajeva svijeta.

“Upravo smo posjetili kulu i most i idemo vidjeti vodopad Kravice. Bili smo u Hrvatskoj pa smo došli posjetiti Bosnu i Hercegovinu”, kaže nam Danac iz Engleske.

“Bili smo u Međugorju i Dubrovniku. Ovdje nam se najviše svidjelo, Mostar je prekrasan”, oduševljena je Poljakinja Kasia.

“Došli smo sinoć i malo prošetali starim gradom. Najviše mi se sviđa pogled, rijeka i planine su prekrasni”, priča nam Wing iz Hong Konga, dok Mihalina iz Poljske ne krije zadovoljstvo boravkom u Mostar:

“Bio sam u Međugorju, pa smo došli u ovo lijepo mjesto i vidjeli Neum. Cijela Bosna i Hercegovina je prelijepa”.

“Čini mi se da najviše gostiju dolazi iz Poljske. Očekujemo dosta engleskih i američkih turista već sredinom kolovoza i početkom rujna”, kaže turistička vodičica Alica Oglić.

U posjeti prednjače turisti iz Europske unije, regije, zemalja Zaljeva, a polako se vraćaju i gosti iz dalekih krajeva svijeta.

“Najviše je Europa u fokusu. Nadamo se da će u dogledno vrijeme biti i ove udaljenije destinacije koje su zimi bile dosta prisutne kod nas”, smatra Sanja Kaljužny.

Uglavnom Poljaci, Mađari, ima nešto Nijemaca, tek za 20-ak mjeseci možemo očekivati ​​Talijane“, dodaje Semir Temim.

Brojni turoperatori uvrstili su bogatu turističku ponudu u svoju svakodnevnu ponudu i potražnjom su, kažu, više nego zadovoljni. Ostaje da se napravi iskorak ka dugotrajnom zadržavanju turista u Hercegovini.

Izvor:BHRT

error: Content is protected !!