Neposredno prije početka susreta Hrvatskog športskog kluba Zrinjskog i Leotara u Mostaru su igrači istaknuli slogan protiv antisemitizma, prenosi Večernji list.

Ujedinjeni u borbi protiv antisemitizma, pisalo je na transparentu kojega su držali igrači obiju momčadi uz logo kompanije MT Abraham kojoj je na čelu Amir Gross Kabiri. A igrači Zrinjskog izašli na teren u majicama s istim natpisom. Nastavak je to potpore inicijativi koja je nedavno usvojena u državnome Parlamentu koju je potaknuo predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović o borbi protiv antisemitizma, nesnošljivosti i mržnje. Bosna i Hercegovina se 27. srpnja 2022. godine pridružila više od 35 zemalja EU i međunarodnih organizacija koje su usvojile radnu definiciju antisemitizma, u onom obliku i na način kako ga je definirala Međunarodna alijansa za sjećanje na holokaust (IHRA) u kojoj stoji da: “Antisemitizam je određena percepcija Židova, koja se može izraziti kao mržnja prema Židovima. Retoričke i fizičke manifestacije antisemitizma usmjerene su prema židovskim ili nežidovskim pojedincima i/ili njihovoj imovini, prema institucijama i vjerskim objektima židovske zajednice ”.

Borba protiv antisemitizma i ksenofobije je stalna bitka. Bosna i Hercegovina, sa svojom etničkom raznolikošću, mora pokazati nultu toleranciju prema bilo kakvoj manifestaciji antisemitizma i mržnje prema određenoj vjeri ili nacionalnosti Usvajanje radne definicije predstavlja važan prvi korak ka osiguravanju zaštite pojedinaca i grupa u bosanskohercegovačkom i europskom društvu od mržnje, nasilja i diskriminacije.

Nogometni klub Zrinjski pozdravlja nedavne korake koje su poduzele različite državne institucije, kao i vijeće Grada Mostara. Diskriminaciji, ksenofobiji i netoleranciji bilo koje vrste nema mjesta u našem društvu i sportu.

/HMS/

error: Content is protected !!