Lider SDP-a Nermin Nikšić uputio je pismo reisu-l-ulemi, Husein ef. Kavazoviću.

-Cijenjeni reisu-l-ulema, Husein ef. Kavazoviću,

Nije mi drago da s Vama komuniciram na ovakav način putem otvorenog pisma. Ne znam jeste li primijetili i da li Vam je to uopće važno, ali nakon što ste mi vrlo jasno demonstrirali kako za Vas postoje “pravi i povlašteni” vjernici u odnosu na druge koji to po Vašem sudu nisu, naša komunikacija svela se na kurtoazne čestitke povodom blagdana.

Smatram Vaš stav pogrešnim jer bi kao vjerski poglavar trebali imati barem približno jednak stav prema svim vjernicima, ali nisam javno reagirao jer se radilo o meni osobno i o mojoj obitelji. Na osnovu tog iskustva ne bi me trebalo iznenaditi ono što ovih dana imamo priliku slušati iz Vaših obraćanja.

Nakon Vaših posljednih istupa smatram da nemam pravo da šutim ni kao građanin, a pogotovo ne kao predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.

Naime, iz Vaših javnih istupa postalo je jasno da će se ljetne aktivnosti Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ove godine zapravo svesti na akciju spašavanja “vojnika” Bakira. Naravno da imate pravo na svoje favorite i da ih možete podržavati, ali isto tako smatram da ne priliči da to radite kao vjerski poglavar.

Vaš govor na manifestaciji „Dani bosanske duhovnosti – Karići 2022“ najbolje argumentira ovakve moje tvrdnje. U tom govoru ste podržali poziv Bakira Izetbegovića na prebrojavanje konstatacijom: „Jašta ćemo se nego prebrojavati.” Također, prozvali ste one „glasove koji kažu što nas to prebrojavaju“.

Jedan sam od onih koji je javno, jasno i glasno, imenom i prezimenom prozvao Bakira Izetbegovića zbog njegovog „brojačkog“ ispada kojim je nanio nemjerljivu štetu svima onima koji promiču ideju Bosne i Hercegovine kao države tolerantnih ljudi upućenih jedni na druge, pa i bosanskih muslimana kao ponosnog, ali miroljubivog naroda.

Dozvolite da Vas pitam: Koje to prebrojavanje Vi podržavate? Već sam se uvjerio da nas dijelite ne podobne i nepodobne kad su vjernici u pitanju. Da li onda podržavate prebrojavanje na dobre i loše ljude i kako ćemo odlučiti tko spada u koju kategoriju? Kada kažete „Oni imaju svoju priču, a mi našu priču. Našu bosansku priču, našu muslimansku priču“ volio bih znati tko su Vam „oni“?

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!