Sinoć je na Hardomilju proslavljen blagdan sv. Stjepana Prvomučenika, zaštitnika tog mjesta kome je i posvećena crkva na Hardomilju. Veliko mnoštvo Hardomiljčana, domaćih i onih koji su pristigli sa svih strana svijeta te ostalog vjerničkog puka, ispunilo je prostor ispred crkve na Starom Hardomilju.

Svečanu svetu misu predvodio je fra Ivan Landeka, meštar novaka uz koncelebraciju fra Nikole Jurišića koji je dosad bio zadužen za ovu filijalnu crkvu, župnika fra Ljube Kurtovića, gvardijana fra Darija Dodiga, Hardomiljčanina fra Ivana Borasa i ovogodišnjeg mladomisnika fra Franje Markića, koji će od jeseni voditi brigu o ovoj filijali Župe Humac.

Fra Ivan se u propovijedi osvrnuo na život sv. Stjepana koji je bio pun Duha Božjega, te je istaknuo kako nam sv. Stjepan može biti putokaz i svjetionik u vjeri i poručio kako se trebamo ugledati na sv. Stjepana.
Nakon svete mise na vanjskoj pozornici ispred groblja i hardomiljske crkve upriličen je kulturno zabavni program na kojem je nastupilo Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo sv. Ante s Humca, a Hardomiljčani i njihovi gosti su se družili uz jelo i piće za stolovima ispred groblja .

Druženje i susret Hardomiljčana i njihovih prijatelja uz hranu i piće u ponudi svadbenog salona “Ohio” potrajalo je do kasno u noć uz svirku uživo tamburaškog sastava „Grupa X“ iz Mostara. Time je završio program koji je započeo trodnevnom duhovnom pripravom sv. Stjepanu, a upriličena su i razna kulturna događanja. Tako je subotu organiziran 7. Pjesnički maraton ispred Zavičajnog doma, u ponedjeljak uz veliku feštu u čast donatora hardomiljskog iseljenaika Stipe Bubala i supruge Louise svečano otvoren i blagoslovljen Zavičajni dom, a u utorak pod pokoviteljstvom Hrvatske pošte Mostar izvedena predstava „Tko želi biti milijunaš“ pokreta mladih „Mi ViDiMo“ iz Mostara.

Organizator svih događanja u sklopu proslave sv. Stjepana proteklih dana je Mjesna zajednica Hardomilje, Župa i samostan sv. Ante Humac – Ljubuški i hardomiljske udruge Staro Hardomilje, Baština i Herc Info, a pokrovitelji proslave i susreta Hardomiljčana su Ministarstvo financija ŽZH i Grad Ljubuški.

Izvor: Ljportal.com

error: Content is protected !!