Republika Hrvatska će na primjeren i dostojanstven način 5. kolovoza 2022. u Kninu obilježiti najveću hrvatsku pobjedu u Domovinskom ratu. Program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, te 27. obljetnicu VRO Oluja u Kninu možete pronaći ovdje:

Program će započeti u 6:30 sati budnicom ulicama grada Knina. Na pomoćnom igralištu stadiona NK Dinara bit će organiziran taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja Hrvatske vojske, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja koji će se moći razgledati od 8 do 16 sati.

Od 9:00 sati izaslanstva će polagati vijence kod spomenika hrvatske pobjede „Oluja 95″ na Trgu dr. Ante Starčevića.

Središnja svečanost

Središnja svečanost na stadionu NK Dinara počet će u 9:40 sati. U isto vrijeme na Kninskoj tvrđavi predviđeno je podizanje zastave Republike Hrvatske.

Na stadionu NK Dinara čitat će se povjesnica VRO Oluja i imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

U trenutku čitanja imena smrtno stradalih hrvatskih branitelja u VRO Oluja, 122 kadeta HV-a i 122 kadeta policije na Kninskoj tvrđavi istupit će u postroj u spomen na 244 hrvatska branitelja, od kojih su 242 smrtno stradala i 2 nestala.

Na kraju svečanosti, predviđen je nastup akrobatske grupe “Krila Oluje” i prelet helikoptera Oružanih snaga RH i policije.

Misno slavlje u 11:45 sati u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta predvodit će šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

Pratite uživo:

10,20

Održana je minuta šutnje u čast svim poginulim i nestalim braniteljima.

10,00

Čita se povjesnica VRO Oluja i imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.​

U trenutku čitanja imena smrtno stradalih hrvatskih branitelja u VRO Oluja, 122 kadeta HV-a i 122 kadeta policije na Kninskoj tvrđavi istupili su u postroj u spomen na 244 hrvatska branitelja, od kojih su 242 smrtno stradala i ​dva​ nestala.

9,40

Počinje središnji dio svečanosti

9,20

Nakon polaganja vijenaca izmoljena je molitva za sve poginule i nestale branitelje, a sudionici su potom krenuli prema stadionu NK Dinara na kojem će se održati svečani dio proslave.

9,05

Polaganjem vijenaca izaslanstava na Trgu dr. Ante Starčevića kod spomenika Hrvatske pobjede Oluja 95. počeo je službeni dio programa.

9,00

Obavljaju se posljednje pripreme za početak proslave Oluje, građani pristižu u Knin na proslavu.

8,30

Čestitka Božinovića i Miline

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te glavni ravnatelj policije Nikola Milina uputili su čestitke.

“Put ka slobodi, u samom početku samostalno, a kasnije rame uz rame s hrvatskom vojskom, krčila je i hrvatska policija, svi njeni rodovi, a posebice pripadnici Specijalne policije.

Hrvatski redarstvenici aktivno su sudjelovali u svim ratnim akcijama i operacijama tijekom Domovinskog rata, pa tako i u završnoj, virtuozno izvedenoj, vojno redarstvenoj operaciji Oluja. Istovjetnu doraslost u zaštiti sigurnosti pokazuju i danas, vješto se prilagođavajući suvremenim izazovima sigurnosti, a njihovo ratno iskustvo od neprocjenjive je važnosti za nove policijske generacije.

Ponosni na veličinu hrvatske ratne policije, danas u našim mislima posebno mjesto imaju svi redarstvenici i svi hrvatski branitelji bez kojih smo ostali te njihove obitelji koje svaki dan u tišini nose svoju bol i tugu. Zbog svih njih, zbog njihove ljubavi spram Domovine i drugog čovjeka, 5. kolovoza trajno je urezan među nama kao najslavniji datum u povijesti naše neovisne Domovine.

Stoga svim hrvatskim braniteljima, pripadnicima hrvatske policije i vojske, a posebice sudionicima vojno redarstvene operacije Oluja, hrvatskom narodu i svima koji Lijepu Našu vole kao svoju domovinu, čestitamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 27. obljetnicu VRO Oluja”, poručili su.

8,00

Apel policije: Sve se snima

Iz policije su najavili posebnu organizaciju prometa, ali i uputili apel posjetiteljima.

“Napominjemo kako će za vrijeme održavanja svečanosti u gradu Kninu na pojedinim ulicama biti ograničenja u prometu kako smo prethodno najavili pa pozivamo vozače na poštivanje signalizacije i uputa službenih osoba na uspostavljenim punktovima.

Molimo da putem svojih medija uputite građane da je zabranjeno nošenje transparenata uvredljivog i neprimjerenoga sadržaja, zabranjeno je poticanje na mržnju po bilo kojoj osnovi (nacionalnoj, vjerskoj ili po drugoj osnovi) zabranjeno je i nošenje predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda i da će se, sukladno odredbama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, vršiti audio-video snimanje i fotografiranje javnog skupa”, priopćili su iz PU šibensko-kninske.

7,00

Proslava počela budnicom

Proslava je počela budnicom ulicama Knina u 6.30 sati.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!