Tromboza, odnosno stvaranje krvnog ugruška unutar krvnih žila, dovodi do prekida protoka krvi kroz krvnu žilu. Ako primijetite znakove tromboze, trebate odmah otići liječniku kako biste spriječili komplikacije i to unutar 24 sata. U slučaju ishemije taj je period još kraći i iznosi samo šest sati, javlja Mondo. 

Vaskularni kirurg dr. Ivan Marjanović kaže da bi bilo najbolje da se oni koji primijete znakove tromboze jave svom liječniku unutar 24 sata, a on će ih potom uputiti ortopedu ili vaskularnom kirurgu.

Doktor Marjanović ističe da najčešće ljudi pokušavaju sami liječiti simptome – crvenilo, otok, sjajnu i napetu kožu. S druge strane, blijeda koža, hladne noge i ruke mogu ukazivati ​​na ishemiju. Zlatni period u kojem se treba javiti liječniku je samo šest sati, a u tom vremenu treba napraviti revaskularizaciju kako bi se ekstremitet ili organ vratio u prvobitno stanje i spriječile daljnje komplikacije, objašnjava liječnik. 

Poseban razlog za strah od tromboze imaju svi oni koji imaju proširene vene.

– Oni koji nemaju proširene vene trebali bi živjeti tako da spriječe njihovu pojavu – ne stajati dugo na jednom mjestu, ne sjediti prekriženih nogu, ne sjediti podmetnutih nogu nego ih podignuti. Vene ne podnose vrućinu i izvor topline, stajanje pored peći, radijatore, sunčanje – kazao je. 

Izvor:slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!