Specijalni predstavnik državnog tajnika SAD-a za Zapadni Balkan održao je jučer online briefing za novinare iz regije na kojem je bilo riječi o gorućim temama na Zapadnom Balkanu, uključujući nedavne napetosti na relaciji Srbije i Kosova, ali i odlukama visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Osudio je zapaljivu retoriku koja je proizišla nakon odluka visokog predstavnika, te ponovio kako “rata u Bosni i Hercegovini neće biti”.

Na pitanje da li podržava Ured visokog predstavnika i namjere ovog dužnosnika međunarodne zajednice da nametne izmjene izbornog zakonodavstva, te da prokomentira reakcije u javnosti, uključujući i onu lidera SDA Bakira Izetbegovića, Escobar je naglasio potporu SAD-a i zemalja Kvinte ulozi visokog predstavnika kao važnog dijela Daytonskog mirovnog sporazuma.

“Što se tiče nedavne odluke o nametanju izmjena izbornog procesa, mi ih podržavamo. Te će promjene eliminirati govor mržnje, regulirat će korištenje javnih resursa za stranačku korist i stvoriti određenu transparentnost u procesu”, kazao je Escobar.

Odbacio je upotrebu neprimjerene retorike.

“Međutim, ono s čime se ne slažem, ne slažem se s nekim dijelom retorike koju su neke političke stranke koristile kao rezultat toga. Izbore trebamo iskoristiti kao priliku za jačanje demokracije u Bosni i Hercegovini i stvaranje mirne tranzicije vlasti između onih koji su izabrani i onih koji nisu izabrani”, naglasio je dužnosnik State Departmenta.

Također, oštro je opovrgnuo insinuacije o mogućem sukobu.

“I stoga odbacujemo bilo kakve reference na sukobe, na rat. Moram još jednom ponoviti da rata u Bosni i Hercegovini neće biti. Međunarodna zajednica je jedinstvena u zaštiti sigurnosti Bosne i Hercegovine. Imamo mirovne snage. Te mirovne snage će ostati. Stoga potičem čelnike političkih stranaka na svim stranama da se suzdrže od komentara koji podižu napetosti u zemlji”, podvukao je.

U zaključnom dijelu izlaganja, u kojem se kratko osvrnuo na trenutno stanje u svakoj od zemalja regije, a čiji je transkript objavljen na službenim stranicama State Departmenta, Escobar je poručio kako u Bosni i Hercegovini očekuje “slobodne, poštene i otvorene izbore, i formiranje vlasti nakon toga”.

On je najavio i skori posjet zemljama Zapadnog Balkana.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!